Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky Leopard 2 do konca marca

ta3 čtk
8.3.2023 16:14

Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky Leopard 2 do konca marca, oznámil dnes nemecký minister obrany Boris Pistorius. Podľa portugalskej ministerky obrany Heleny Carreirasovej budú stroje dopravené na Ukrajinu aj s vycvičenými posádkami, informovala o tom agentúra DPA.

Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky Leopard 2 do konca marca
AP Photo/Martin Meissner

"Môžem vám povedať, že som sa práve dozvedel, že 18 nemeckých tankov Leopard 2A6 a tri portugalské môžu na Ukrajinu doraziť všetky spoločne (...) ešte tento mesiac," povedal Pistorius na okraj zasadnutia ministrov obrany krajín Európskej únie vo Švédsku. Tanky podľa neho do Ruskom napadnutej krajiny dorazia spoločne s vycvičenými posádkami a potom môžu byť nasadené v boji.

Portugalská ministerka obrany Helena Carreirasová v Štokholme uviedla, že tri tanky Leopard poskytnuté jej krajinou sú už v Nemecku a sú "plne funkčné". "Spolu s 18 nemeckými tankami budú odovzdané Ukrajine do konca mesiaca," citovala ju portugalská agentúra Lusa. Portugalsko má celkom 37 nemeckých tankov Leopard 2A6, ktoré pred rokmi kúpilo od Holandska.

Dodávka tankov Leopard 2 je súčasťou vojenskej pomoci Nemecka a ďalších krajín na obranu Ukrajiny proti Rusku. Nemecká vláda koncom januára vyhlásila cieľ "urýchlene zostaviť" pre Ukrajinu dva tankové prápory tvorené tankami Leopard 2. Tankový prápor má na Ukrajine obvykle 31 tankov.

Okrem Nemecka a Portugalska sa do koalície krajín ochotných poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2 zapojili okrem iného aj Poľsko, Nórsko, Kanada a Španielsko. Poľsko už vo februári dodalo na Ukrajinu prvé štyri bojové tanky Leopard 2 typu 2A4 a desať ďalších má nasledovať tento týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok