Poľsko tento týždeň dodá Ukrajine zvyšných desať tankov Leopard 2

ta3 čtk
7.3.2023 16:07

Poľsko tento týždeň odovzdá Ukrajine zvyšných desať tankov nemeckej výroby Leopard 2, povedal minister obrany Mariusz Blaszczak. Varšava susednej krajine čeliacej ruskej agresii sľúbila dodať 14 týchto ozbrojených vozidiel, štyri z nich ukrajinská armáda získala už 24. februára, keď Kyjev navštívil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Leopard 2
TASR/AP

Ukrajina už niekoľko mesiacov žiada partnerov, aby jej poskytli svoje moderné tanky, ktoré podľa nej prinesú rozhodujúci posun v bojoch proti ruským inváznym jednotkám.

Blaszczak tiež pred odletom na schôdzku ministrov obrany krajín EÚ v Štokholme povedal, že Poľsko môže v zbrojovke Bumar Labendy v Gliwiciach zriadiť servisné stredisko pre tanky odovzdané Ukrajine, ale v súčasnej dobe je hlavným problémom nedostatok náhradných dielov. Blaszczak dodal, že o veci bude rokovať so svojím nemeckým náprotivkom Borisom Pistoriusom. 

"Očakávam, že minister Pistorius dokáže pri nemeckom priemysle zariadiť, aby dodával náhradné diely," povedal Blaszczak. Dodal, že s týmto problémom zápasí Nemecko, Poľsko, Kanada, všetky krajiny, ktorých armády leopardy majú, ale "problém môže vyriešiť jedine Nemecko, nemecký obranný priemysel". Poľské zbrojovky by podľa Blazsczaka boli schopné aj náhradné diely vyrábať, všetku potrebnú dokumentáciu ale má len výrobca leopardov, nemecká spoločnosť Rheinmetall.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok