FOTO/VIDEO: Holandský kráľovský pár si vyskúšal zálohovací systém, navštívil aj Tepláreň

ta3 tasr
8.3.2023 07:41

Holandský kráľovský pár má počas druhého dňa návštevy Slovenska nabitý program. Taktiež sa stretol sa nielen s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, ale aj s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. Zahraničnú návštevu sme sledovali online.

17:15 Dnešný ONLINE sme ukončili. Súhrn druhého dňa návštevy holandského kráľovského páru vám prinesieme aj v Hlavných správach.

16:58 V stredu večer ešte kráľovský pár čaká koncert holandských umelcov v Slovenskom národnom divadle. Návšteva bude pokračovať aj vo štvrtok. Panovníci s prezidentkou navštívia Poprad, Spišskú Sobotu, základnú školu v Liptovskom Mikuláši aj Tatranský národný park.

16:03 Kráľovský pár sa stretol s rodinnou a priateľmi obetí útoku na Zámockej ulici.

Kráľovský pár TASR - Pavol Zachar

14:55 Kráľovský pár sa pred Teplárňou stretol s jej majiteľom Romanom Samotným. Opísal im udalosti z večera, keď došlo k vražde Juraja a Matúša.

Tepláreň ta3/Milan Špak

14:27 Pred Teplárňou na Zámockej ulici v Bratislave sa zhromaždili novinári, ktorí čakajú na príchod kráľovského páru.

Tepláreň ta3/Milan Špak

13:27 Holandský kráľovský pár sa stretol s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom.

Eduard Heger TASR/Pavel Neubauer

13:05 Holandský kráľovský pár aj prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastnili prezentácie zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek.

12:07 Kráľovský pár a prezidentka sa presúvajú na Bajkalskú ulicu. Oboznámia sa so slovenským zálohovacím systémom, ktorý je na rozdiel od holandského systému plne digitalizovaný a okrem zberu PET fliaš umožňuje aj zber plechoviek.

11:40 Podpisovanie troch memoránd.

11:24 S príhovorom vystúpil aj holandský kráľ Viliam Alexander.

príhovor kráľa ta3/Milan Špak

11:21 Prezidentka vystúpila s príhovorom na otvorení slovensko-holandského fóra.

Čaputová ta3/Milan Špak

11:09 "Holandsko je ukážkou toho, že inakosť či odlišnosť nie je hrozbou, ale obohatením spoločnosti. Že rôznorodosť sa môže stať hnacou silou invencie a prosperity, a nie polarizácie," napísala v utorok po prvom dni návštevy z Holandska prezidentka Čaputová.

10:56 Prezidentka a kráľovský pár podpíšu konkrétne tieto memorandá.

1. Memorandum o porozumení medzi Klinikou detskej hematológie a onkológie LF UK a NÚDCH a Centrom princeznej Máximy pre pediatrickú onkológiu

Podpisuje za SR: Alexandra Kolenová, prednostka KDHaO, NÚDCH a LFUK v Bratislave
Podpisuje za Holandsko: Rob Pieters, hlavný lekár

2. Dohoda o spolupráci a distribúcii medzi Wienerberger s.r.o. a Leadax Circular Roofing B.V. 

Podpisuje za SR: Miroslav Cino, výkonný riaditeľ
Podpisuje za Holandsko: R.H.F. van Delden, CEO

3. Dohoda o spolupráci medzi Holandskou jazykovou úniou (Nederlandse Taalunie) a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Podpisuje za SR: Ján Horecký, minister MŠVVaŠ SR
Podpisuje za Holandsko: Gunay Uslu, viceministerka pre kultúru

10:53 O 11.15 h by mal kráľovský pár spoločne s prezidentkou Čaputovou otvoriť slovensko-holandské biznis fórum, ktoré je zamerané na zelené technológie a inovácie v oblasti životného prostredia. Po príhovoroch by mal nasledovať podpis troch memoránd. Prítomní sú aj ministri školstva a zahraničných vecí.

9:46 Kráľovský pár a prezidentka diskutujú so študentmi o rovnoprávnosti žien a dievčat.

diskusia ta3/Milan Špak

9:37 Kráľovský pár z Holandska dorazil na diskusiu v SNG.

9:01 Dnešný program sa začne v SNG. Kráľ Viliam Alexander s prezdidentkou sa zúčastnia diskusie na tému rovnoprávnosti žien a dievčat pri príležitosti MDŽ. Diskutovať bude zhruba 20 študentov stredných a vysokých škôl. Kráľovský pár dorazí asi o 9:20 h.

SNG ta3/Milan Špak

8:59 Takto prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok privítala návštevu z Holandska v Prezidentskom paláci.

8:56 Kráľ Viliam-Alexander a kráľovná Maxima vyjadria aj solidaritu s LGBTI+ ľuďmi návštevou kaviarne Tepláreň na Zámockej ulici, kde sa stretnú s rodinnými príslušníkmi a priateľmi obetí vlaňajšieho teroristického útoku. Druhý deň návštevy ukončí slávnostný koncert holandských umelcov v Slovenskom národnom divadle. Návšteva holandského kráľovského páru potrvá do štvrtka. Posledný deň bude pokračovať programom v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku. Ide o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch.

8:50 O rovnoprávnosti dievčat a žien bude prezidentka a kráľovský pár diskutovať so študentmi stredných a vysokých škôl. Ďalším bodom programu je otvorenie slovensko-holandského podnikateľského fóra Future Is Now. Podľa prezidentky bude fórum príležitosťou na výmenu skúseností a nadviazanie spolupráce najmä v oblasti zelenej tranzície. 

"Ide o jedno z najväčších podujatí tohto druhu, pretože pozvanie prijalo viac ako 122 podnikateľov z oboch krajín," upozornila v utorkovom vyhlásení. Avizovala tiež podpis memoranda o spolupráci medzi nemocnicami a inštitúciami, ktoré sa venujú napríklad detskej onkológii. Kráľovský pár sa oboznámi aj so slovenským zálohovacím systémom, ktorý je na rozdiel od holandského systému plne digitalizovaný a okrem zberu PET fliaš umožňuje aj zber plechoviek.

8:45 Prvý deň návštevy holandského kráľovského páru sme s vami sledovali aj v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok