FOTO/VIDEO: Na Slovensko priletel holandský kráľovský pár, prvý deň návštevy ukončil štátnou večerou

ta3/MŠ/SB, tasr
7.3.2023 06:58

Na Slovensko pricestoval holandský kráľovský pár. Trojdňová oficiálna návšteva kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Máximy sa začala v utorok dopoludnia ceremoniálom v Prezidentskom paláci, kde ich privítala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Kráľovský pár navštívi aj Poprad, Liptovský Mikuláš a Tatranský národný park. Zahraničnú návštevu sme sledovali online.

22:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti okolo návštevy holandského kráľa a kráľovnej na Slovensku budeme s Vami opäť sledovať zajtra.

20:20 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok večer hostí štátnu večeru na počesť holandského kráľovského páru. Kráľ Viliam-Alexander s kráľovnou Maximou pricestovali na trojdňovú návštevu Slovenska. Hlavy štátov po spoločnom rokovaní po príchode kráľovského páru vyzdvihli priateľské vzťahy Slovenska a Holandska. Prezidentka poukázala na spoločné hodnoty. Vidí tiež priestor na rozširovanie spolupráce. Podľa kráľa sa Slovensko rozvinulo do sebavedomej krajiny so silným prepojením na Európu.

18:47 Holandsko je v našich očiach spoľahlivým partnerom a spojencom, ktorý v záujme posilnenia našej bezpečnosti neváhal na Slovensko vyslať systém Patriot aj s vojakmi. Uviedol to dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer, ktorý v utorok rokoval v Bratislave s ministrom zahraničných vecí Holandského kráľovstva Wopkem Hoekstrom. 

17:41 Fotka zobrazuje holandský kráľovský pár, prezidentku SR Zuzanu Čaputová a jej partnera Juraja Rizmana na návšteve Lisztovej záhrady v Bratislave.

Na snímke zľava holandská kráľovná Maxima, holandský kráľ Viliam Alexander, prezidentka SR Zuzana Čaputová a jej partner Juraj Rizman TASR - Jakub Kotian

16:58 O holandskej kráľovskej rodine ako aj o ich programe na Slovensku sme sa v Štúdiu ta3 rozprávali s Jakubom Abrahámom, royalistom a kráľovským komentátorom.

16:22 Prezidentka a holandský kráľovský pár prišli vzdať úctu zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej. K ich pamätníku položili kvety. Sprevádzal ich aj bratislavský primátor Matúš Vallo.

15:40 Utorkové rokovanie bolo podľa hovorcu prezidentky Martina Strižinca špecifické, pretože sa nekonalo medzi štyrmi očami, ale medzi ôsmimi očami, keďže s Viliamom Alexandrom pricestovala aj kráľovná Máxima a prezidentku doprevádzal jej partner Juraj Rizman. Počas tohto stretnutia prebehlo aj odovzdanie darov. Strižinec podotkol, že holandská strana nezvykne prezrádzať, čo darúva partnerom pri stretnutiach. Prezidentka kráľovskému páru darovala obraz Andreja Dúbravského, kráľovná dostala brošňu od Nataše Štefunkovej. Prezidentka darovala aj koelkciu vín z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ďalej karafu z Lednických Rovní a aj med z Prezidentskej záhrady.

14:07 Holandský kráľ ocenil možnosť navštíviť Slovensko. Zdôraznil potrebu súdržnosti krajín v čase vysokého medzinárodného napätia. Slobodné demokratické krajiny podľa neho nesmú dovoliť zastrašovanie a násilie. Skonštatoval, že spoločne tvoríme bariéru proti ruskej agresii a podporujeme ľudí Ukrajiny. Kráľ zároveň zdôraznil potrebu kritického pohľadu na vlastné krajiny. Poukázal napríklad na tému násilia voči novinárom či prejavy nenávisti voči menšinám.  

14:06 Návšteva holandského kráľovského páru sa odohráva symbolicky na 30. výročie diplomatických vzťahov, ocenila prezidentka SR Zuzana Čaputová vo vyhlásení po spoločných utorkových rokovaniach. Vyzdvihla spoločné hodnoty aj spoluprácu krajín v rôznych oblastiach s tým, že vidí priestor na jej prehĺbenie. Podľa kráľa návšteva podčiarkuje priateľstvo Slovenska a Holandska. Slovensko sa podľa neho rozvinulo do sebavedomej krajiny so silným prepojením na Európu.

 "Vzťahy sú veľmi priateľské nielen na politickej, ale aj na ľudskej úrovni," vyhlásila Čaputová. Poukázala na Slovákov žijúcich v Holandsku. Pripomenula tiež, že Holandsko je jedným z najväčších investorov na Slovensku, ako aj exportným trhom pre mnohých slovenských podnikateľov. 

13:49 Popoludní si kráľovský pár uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody na Devíne a prejde sa historickým centrom Bratislavy v sprievode primátora Matúša Valla. Spolu s prezidentkou SR si pripomenú aj pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP. Následne sa za účasti kráľovského páru uskutoční diskusia o slobode médií so zástupcami novinárskej obce. 

13:24 Spolupráca Holandska a Slovenska sa rozšíri. "S Holandskom nás spájajú hodnoty ako ochrana demokracie, právneho štátu alebo menšinových práv a tiež prehlbujúce sa spoločné záujmy, ekonomické vzťahy a bezpečnostná spolupráca. Teším sa, že sa vďaka tomu stávame čoraz bližšími partnermi," napísala na Facebooku prezidentka.

13:03 Pozrite si privítanie oficiálnej návštevy holandského kráľa Viliama Alexandra s kráľovnou Máximou pred prezidentským palácom v Bratislave. Kráľovský pár privítala slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová.

13:02 Na úvod svojho vyhlásenia holandský kráľ pogratuloval Slovensku k 30. výročiu samostatnosti. Obe hlavy štátov pripomenuli, že Slovensko a Holandsko okrem iného spája aj vražda investigatívneho novinára.

vyhlásenie ta3/Milan Špak

12:42 O pár minút sa začne vyhlásenie Zuzany Čaputovej a Viliama Alexandra.

vyhlásenie ta3/Milan Špak

12:20 O 12:15 sa konalo plenárne zasadnutie s delegáciami, o 12:45 bude nasledovať vyhlásenie prezidentky Čaputovej a holandského kráľa pre médiá.

prezidentka a holandský kráľ TASR/Jaroslav Novák

11:44 Kráľovský pár z Holandska privítali v Prezidentskom paláci. Viliam Alexander kopilotoval lietadlo, ktorým pár doletel na Slovensko. Po skončení univerzity získal licenciu armádneho pilota. Niekoľko mesiacov strávil štúdiom výkonu práce v holandskej armáde a letectve.

11:41 Uvítací ceremoniál sa skončil.

11:35 Privítací ceremoniál môžete sledovať NAŽIVO tu. Zazneli slovenská aj holandská hymna.

11:31 Holandský kráľovský pár privítame tradične chlebom a soľou.

príchod holandského kráľovského páru ta3/Milan Špak

11:28 Na Hodžovom námestí pred Grasalkovičovým palácom sa zhromaždilo niekoľko ľudí.

príchod holandského kráľovského páru ta3/Milan Špak

11:27 V Bratislave sú zavedené bezpečnostné opatrenia, no polícia sa snaží, aby čo najmenej ovplyvňovali bežný deň obyvateľov hlavného mesta. Nedajú sa porovnať s opatreniami, keď Bratislavu navštívil pápeť František. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

11:17 Pred prezidentským palácom prebiehajú prípravy na príchod kráľovského páru.

prípravy ta3/Milan Špak

11:02 Uvítací ceremoniál kráľovskeho páru môžete sledovať na Facebooku Televízie ta3 od 11:30 h.

10:51 V utorok popoludní si kráľovský pár uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody na Devíne a prejde sa historickým centrom hlavného mesta v sprievode primátora Matúša Valla. Spolu s prezidentkou SR si pripomenú aj pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP. Následne sa za účasti kráľovského páru uskutoční diskusia o slobode médií so zástupcami novinárskej obce.

10:50 "Slovensko a Holandsko spájajú spoločné hodnoty a priority, bilaterálna spolupráca, ako aj partnerstvo v rámci Európskej únie a NATO. Hlavnými témami kráľovskej návštevy budú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti," načrtol Prezidentský palác. Program návštevy sa začína v utorok predpoludním tradičným oficiálnym privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Pokračovať bude spoločným stretnutím kráľa Viliama Alexandra s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

10:48 Viliam Alexander sa oženil s Máximou 2. februára 2002. Majú tri dcéry, princeznú Katarínu Amáliu, princeznú Alexiu a princeznú Arianu. Tie však na Slovensko neprídu. O život holandského panovníka sa viac dočítate nižšie.

10:47 Posledným bodom trojdňovej návštevy Slovenska bude návšteva Tatranského národného parku, kde sa holandský kráľovský pár oboznámi s projektom biodiverzity a ochrany životného prostredia pri rieke Belá v Podbanskom.

10:45 Vo štvrtok navštívi kráľovský pár spolu s prezidentkou Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, ktoré poskytuje pomoc obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Neskôr sa presunú do Spišskej Soboty. Program bude pokračovať diskusiou o občianskom vzdelávaní a modelovou hodinou na tému boja proti dezinformáciám na základnej škole v Liptovskom Mikuláši.

10:43 Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima vyjadria aj solidaritu s LGBTI+ komunitou návštevou kaviarne Tepláreň na Zámockej ulici, kde sa stretnú s rodinnými príslušníkmi a priateľmi obetí vlaňajšieho teroristického útoku. Na pozvanie holandského kráľovského páru sa v stredu večer uskutoční slávnostný koncert holandských umelcov v Slovenskom národnom divadle.

10:41 Program druhého dňa sa začne diskusiou o rovnoprávnosti dievčat a žien so študentmi stredných a vysokých škôl. Prezidentka SR spolu s holandským kráľom tiež otvorí slovensko-holandské podnikateľské fórum "Future Is Now". Na fóre sa zúčastní viac ako 100 predstaviteľov súkromného sektora, verejných a štátnych inštitúcií. Neskôr bude nasledovať prezentácia slovenského zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek.

10:40 Prvý deň návštevy vyvrcholí štátnou večerou podávanou prezidentkou SR na počesť holandského kráľovského páru v Slovenskej filharmónii.

10:34 Téme sme sa venovali aj v relácii Raňajky. Ide po takmer 13 rokoch o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku.

10:30 Príchod holandského panovníka s manželkou na Slovensko s vami sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok