10 inšpiratívnych žien, ktoré pohli Slovenskom

ta3/Alžbeta Múcsková
8.3.2023 12:00

Političky, vedkyne, herečky, speváčky či športovkyne. Prečítajte si profily desiatich Sloveniek, ktoré hýbu slovenskou spoločnosťou.

10 inšpiratívnych žien, ktoré pohli Slovenskom
TASR/Pavol Zachar, Martin Baumann, Jakub Kotian

Zuzana Petková

Zuzana Petková pracovala viac než 20 rokov ako novinárka v Pravde, SME, Hospodárskych novinách a Trende. Zameriavala sa na investigatívnu žurnalistiku, daňové podvody, konkrétne na kauzy spájané s Marianom Kočnerom a Ladislavom Bašternákom. Je zakladajúcou členkou Investigatívneho centra Jána Kuciaka a v súčasnosti vedie Nadáciu Zastavme korupciu, ktorá sa snaží čo najviac obmedziť korupciu a jej ničivé dopady na kvalitu života a podnikania na Slovensku. 


Zuzana Petková TASR – Jakub Kotian

Michaela Musilová

Michaela Musilová je slovenskou astrobiologičkou, ktorá sa vo svojej činnosti zameriava najmä na Mars. Študovala a robila výskum na prestížnych univerzitách v USA, Veľkej Británii aj v Japonsku. Pracovala pre NASA aj pre Európsku vesmírnu agentúru. Ako veliteľka posádky viedla vyše 20 simulovaných misií na Mars a na Mesiac. V súčasnosti príležitostne vyučuje na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity a pôsobí v Slovenskej organizácii pre vesmírne aktivity. 

Bude zrejme prvou Slovenkou, ktorá vystúpi na Mount Everest, a ktorá absolvuje výstupy na najvyššie vrchy svetadielov. Medzi mnohé ocenenia, ktoré získala, patria napríklad Emerging Space Leaders Grant od International Astronautical Federation, Women in Aerospace – Europe Student & Young Professional Award. "Nemôžem povedať, že je nejaký úspech pre mňa špeciálnejší ako iný. Skôr sa pozerám na následky mojej práce na životy iných ľudí" povedala v rozhovore pre ta3.

Michaela Musilová TASR - Michaela Musilová

Barbora Bruant Gulejová

Barbora Bruant Gulejová pracovala pre OSN, Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu a od roku 2014 v CERN, teda v Európskej organizácii pre jadrový výskum. CERN je jedným z najväčších a najuznávanejších svetových centier vedeckého výskumu. Študovala fyziku a manažment na Univerzite Komenského. Vo Švajčiarsku si dorobila doktorát z termonukleárnej fúzie. 

Zameriava sa na komunikáciu fyziky verejnosti. Verejne vyzdvihuje pozitívny vplyv fyziky a vedy na spoločnosť a udržateľnosť. Vypracovala koncept ekonomickej spolupráce medzi Slovenskom a CERN a poukazuje na dôležitosť ich prepojenia. Od roku 2016 je delegátkou CERN Staff Association.

Barbora Bruant Gulejová Twitter/RotaractMUN

Petra Vlhová

Petra Vlhová je slovenskou lyžiarkou, ktorá sa zameriava na disciplíny slalom, obrovský slalom a ich kombináciu. Je súčasťou tímu Ski Team VLHA. Súťažiť začala už v ôsmich rokoch a ako 16-ročná zvíťazila na Zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku v slalome. Medzi svetovú elitu lyžiarok sa dostala po tom, ako sa v roku 2012 v Semmeringu umiestnila na jedenástom mieste. 

O dva roky neskôr získala titul juniorskej majsterky sveta po tom, ako zvíťazila v Jasnej na Slovensku. Za svoj život súťažila v troch zimných olympijských hrách a v piatich majstrovstvách sveta. Počas svojej kariéry stála na pódiu stála 65-krát, z čoho 27-krát na prvom mieste. 

Vlhová obsadila vo finálovom slalome Svetového pohára tretie miesto TASR – Martin Baumann

Veronika Cifrová Ostrihoňová

Veronika Cifrová Ostrihoňová je slovenskou televíznou redaktorkou a moderátorkou. Tri roky študovala politológiu a históriu na univerzite v Paríži a v New Yorku. Od roku 2013 pôsobila v Markíze ako redaktorka spravodajstva, špecializovala sa na zdravotníctvo a bezpečnosť. 

Od roku 2017 má vlastnú reláciu SIT DOWN s Veronikou, kam si pozýva inšpiratívne osobnosti zo Slovenska. V roku 2019 vyhrala cenu OTO v kategórii redaktorka spravodajstva. 

Na sociálnej sieti vyzdvihuje potrebu ochrany životného prostredia a predstavuje udržateľnosť v rôznych formách. Okrem toho sa venuje aj témam šikany, duševných chorôb a práv žien. S manželom Matejom Sajfom Cifrom sa stali ambasádormi kampane Majme oči otvorené, ktorá sa zameriava na práva obetí násilia.

Veronika Cifrová Ostrihoňová TASR - Pavol Zachar
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok