10 inšpiratívnych žien, ktoré pohli Slovenskom

ta3/Alžbeta Múcsková
8.3.2023 12:00

Političky, vedkyne, herečky, speváčky či športovkyne. Prečítajte si profily desiatich Sloveniek, ktoré hýbu slovenskou spoločnosťou.

10 inšpiratívnych žien, ktoré pohli Slovenskom
TASR/Pavol Zachar, Martin Baumann, Jakub Kotian

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová je prvou ženou, ktorá sa na Slovensku stala prezidentkou. Inaugurovali ju 15. júna 2019. Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave.

Ešte počas štúdia pracovala v pezinskej samospráve, kde neskôr pôsobila ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. Ako advokátka občianskeho združenia VIA IURIS sa angažovala v kauze Pezinská skládka, v ktorej sa snažili zakázať jej výstavbu. V roku 2013 dosiahli svoj cieľ, keď Najvyšší súd SR definitívne zrušil jej povolenie.

V roku 2017 vstúpila do politickej strany Progresívne Slovensko, v ktorej bola hneď o mesiac zvolená za podpredsedníčku. Počas svojho pôsobenia na poste prezidentky získala v roku 2019 Európsku cenu za politickú kultúru a v roku 2021 si prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu Českej republiky. V januári tohto roka si v Nemecku prevzala Schwarzkopfovu európsku cenu. Ocenili ju za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín a za ekologicky udržateľnú budúcnosť.

Po invázii Ruska navštívila ako jedna z prvých verejných činiteľov koncom mája 2022 Ukrajinu a stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Prezidentka o referende: Nezúčastním sa, no rešpektujem každého rozhodnutie TASR - Pavol Zachar

Iveta Radičová

Iveta Radičová je slovenská sociologička a politička. Sociológiu a neskôr aj politológiu vyštudovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, kde v roku 2005 získala profesúru.

Počas svojej politickej kariéry bola ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny, neskôr zastupujúcou ministerkou obrany a od roku 2010 do roku 2012 predsedníčkou vlády Slovenskej republiky. Bola prvou slovenskou premiérkou. Do volieb vtedy vstupovala na kandidátke strany SDKÚ-DS. V roku 2009 sa uchádzala aj o post prezidentky, avšak neúspešne. 

Prednášala na univerzitách v USA, Veľkej Británii, Švédsku, Fínsku, Rakúsku a v ďalších krajinách. Po páde jej vlády sa zamerala na masmediálnu komunikáciu a začala pôsobiť na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy a neskôr sa ujala vyučovania na Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych štúdií. Časopis Glamour jej odovzdal v novembri 2010 ocenenie Žena roka.

ROZHOVOR: TASR/Jakub Kotian

Magda Vášáryová

Magdaléna Vášáryová si svoje meno vybudovala ako medzi slovenskými hercami, tak aj v politike. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského vyštudovala sociológiu a ešte počas štúdia započala svoju hereckú kariéru v Divadle na Korze, na Novej scéne a následne aj v Slovenskom národnom divadle. Medzi najznámejšie filmy, v ktorých si zahrala, patria Postřižiny, Radúz a Mahulena či Babička. Jej manželom bol Milan Lasica.

V roku 1998 dostala titul zaslúžilej umelkyne. Jej politická kariéra začala už v roku 1990, keď bola veľvyslankyňou ČSFR vo Viedni a neskôr veľvyslankyňou SR vo Varšave. V roku 1999 kandidovala za prezidentku SR, avšak neuspela. Desať rokov bola poslankyňou parlamentu za stranu SDKÚ-DS.

Magda Vášáryová TASR - Michal Svítok

Daniela Ježová

Daniela Ježová je významná slovenská vedkyňa a uznávaná farmakologička. Študovala na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského a teraz vyučuje na jej Lekárskej fakulte. Okrem toho je vedúcou Laboratória farmakologickej neuroendokrinológie v Ústave experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV a členkou predsedníctva SAV pre vzdelávanie a doktorandské štúdium.

Vo vedeckej kariére sa zaoberá duševnými chorobami, najmä stresom, depresiou a úzkosťami. Počas pôsobenia priniesla nový pohľad na vzťah úzkosti a sekrécie stresových hormónov, konkrétne aldosterónu, ktorý podľa jej zistení vplýva na psychické funkcie človeka. Za svoje vedecké objavy získala tri ocenenia. Medzi nimi Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda, Cenu SAV za vedecko-výskumnú činnosť a Zlatú plaketu SAV J. Jessenia za zásluhy v lekárskych vedách.

Daniela Ježová TASR – Štefan Puškáš

Božidara Turzonovová

Napriek tomu, že jej rodičia pochádzajú zo Srbska a Macedónska, Božidara Turzonovová vyrastala na Slovensku. Vydala sa za herca Jozefa Adamoviča, s ktorým má dve dcéry. Študovala na Vysokej škole múzických umení. Ešte počas štúdia získala prvú veľkú hereckú úlohu vo filme Most na druhú stranu. Po štúdiu začala svoju kariéru v Slovenskom národnom divadle.

Medzi jej najznámejšie filmy patria Božská Ema, Na skle maľované, Ženský zákon, Hranica, Vratné lahve a mnohé ďalšie. Zahrala si aj v slovenských seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade, Panelák či Oteckovia. Okrem toho pracovala v rozhlase a dabingu, učí herectvo a bola predsedníčkou festivalového výboru Art Film.

V roku 1979 dostala titul zaslúžilá umelkyňa a v roku 2008 jej prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. O rok neskôr získala Cenu Jozefa Kronera za celoživotnú tvorbu. V roku 2017 bola uvedená do Siene slávy televíznej ankety OTO. 

Božidara Turzonovová TASR - Jakub Kotian
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok