Kuleba žiada Medzinárodný trestný súd, aby sa zaoberal videom s údajnou popravou ukrajinského zajatca

ta3 TASR
6.3.2023 22:00

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok apeloval na Medzinárodný trestný súd (ICC), aby preskúmal zábery kolujúce na sociálnych sieťach, ktoré zaznamenávajú, ako ruskí vojaci zabíjajú ukrajinského vojnového zajatca.

Kuleba žiada Medzinárodný trestný súd, aby sa zaoberal videom s údajnou popravou ukrajinského zajatca
TASR/AP

Kuleba mal na mysli zrejme amatérske zábery, ktorého zachytávajú zadržaného neozbrojeného muža stojaceho v plytkej priekope, oblečeného v maskáčoch a fajčiaceho cigaretu a zastreleného bezprostredne po tom, čo zvolal: "Sláva Ukrajine".

Agentúra AFP, ktorá o videu i o Kulebovej výzve informovala, nedokázala z nezávislých zdrojov overiť, kde a kedy boli zábery natočené. Nemohla potvrdiť ani to, či je na nich – ako uvádzajú niektorí ukrajinskí predstavitelia a používatelia sociálnych sietí – zastrelený ukrajinský vojnový zajatec.

Minister Kuleba vo svojom statuse na sociálnych sieťach označil toto video za hrôzostrašné a za ďalší dôkaz, že vojna rozpútaná Ruskom voči Ukrajine "je genocída".  Podľa Kulebu je nevyhnutné, aby prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan okamžite začal vyšetrovanie "tohto ohavného vojnového zločinu". "Páchatelia musia čeliť spravodlivosti," dodal minister. Britská stanica BBC uviedla, že Moskva toto video oficiálne nekomentovala.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v príspevku na sieti Twitter napísal: "Zabitie zajatca je ďalším ruským vojnovým zločinom. Toto je prvok cielenej teroristickej politiky, ktorú kremeľská propaganda zafarbuje mýtmi o "nacistoch". O spomínanom videu sa však Jermak explicitne nezmienil.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec pripomenul, že poprava vojnového zajatca predstavuje porušenie Ženevského dohovoru. Prípadom sa začal zaoberať odbor vyšetrovania ukrajinskej tajnej služby SBU. BBC pripomenula, že nejde o prvý prípad počas vojny na Ukrajine, čo na verejnosť prenikli zábery tohto druhu. Napr. v novembri sa na internete objavili zábery z popravy troch ruských vojakov v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany ich označilo za "krvavý masaker" a ukrajinské úrady prisľúbili, že celú udalosť vyšetria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok