Ďalšia stopka pre TikTok. Dánske ministerstvo obrany zakázalo zamestnancom používať aplikáciu

ta3 ČTK
6.3.2023 17:39

Dánske ministerstvo obrany v pondelok svojim zamestnancom zakázalo používať na služobných telefónoch čínsku sociálnu sieť TikTok s ohľadom na kybernetickú bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AP. Jedná sa o najnovší z radu zákazov aplikácie, ktorú vlastní pekinská spoločnosť ByteDance. Rovnaký krok už skôr oznámili napríklad Európska komisia či Európsky parlament a tiež Kanada.

fb
TASR/AP

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že dánske Centrum pre kybernetickú bezpečnosť vyhodnotilo, že pri používaní sociálnej siete existuje riziko špionáže. Vojenská agentúra, ktorá je súčasťou zahraničných spravodajských služieb, tiež uviedla, že aplikácia "požaduje určité práva a prístup do zariadenia".

Ministerstvo oznámilo, že zakáže používanie aplikácie na všetkých služobných zariadeniach. Existujú podľa neho "závažné bezpečnostné dôvody v kombinácii s veľmi obmedzenou pracovnou potrebou aplikáciu používať". Jeho zamestnanci "sú povinní TikTok na služobných telefónoch a iných pracovných zariadeniach čo najskôr odinštalovať, pokiaľ ho predtým nainštalovali".

Nie je zrejmé, koľko zamestnancov ministerstva obrany aplikáciu má, alebo či sa zákaz vzťahuje aj na ozbrojené sily, uviedla AP. Dánsky parlament už minulý týždeň vyzval zákonodarcov a svojich zamestnancov, aby v rámci kybernetickej bezpečnosti nepoužívali aplikáciu TikTok v pracovných telefónoch, pretože "existuje riziko špionáže".

V Spojených štátoch Biely dom minulý týždeň nariadil federálnym úradom, že majú 30 dní na to, aby odstránili aplikáciu TikTok zo všetkých vládnych zariadení. Viac ako polovica amerických štátov, Kongres a niektoré inštitúcie EÚ ho už zakázali na zariadeniach používaných na služobné účely kvôli obavám, že by TikTok mohol byť využívaný na propagáciu Pekingu alebo zbieranie informácií o používateľoch. Tlačová kancelária TikToku na žiadosť o komentár AP bezprostredne neodpovedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok