Ruské úrady označili Transparency International za nežiadúcu. Považujú ju za zahraničného agenta

ta3 ČTK
6.3.2023 15:20

Ruská generálna prokuratúra označila Transparency International za nežiaducu organizáciu, oznámili v pondelok ruské médiá. Už predtým ruské úrady udelili tejto mimovládnej organizácii sídliacej v Berlíne a bojujúcej proti korupcii po celom svete hanlivú nálepku zahraničného agenta. Za spoluprácu s nežiaducou organizáciou hrozí v Rusku trestný postih a väzenie.

Ruské úrady označili Transparency International za nežiadúcu. Považujú ju za zahraničného agenta
Twitter/GlavTW

Transparency International je "vedená občanmi cudzích krajín" a jej činnosť "zjavne prekračuje rámec deklarovaných cieľov a úloh", citovala prokuratúru agentúra Interfax. "Formálne vystupuje ako organizácia bojujúca proti korupcii po celom svete, ale zasahuje sa do vnútorných vecí Ruskej federácie, čo predstavuje ohrozenie základov ústavného zriadenia a bezpečnosti Ruskej federácie," zdôraznila generálna prokuratúra.

Svoje rozhodnutie odovzdala ministerstvu spravodlivosti, aby Transparency International zaradilo na čiernu listinu nežiaducich zahraničných a medzinárodných organizácií. S podobným odôvodnením ruské úrady už zakázali desiatky zahraničných organizácií.

Zoznam nežiaducich organizácií úrady vytvorili po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a vyhlásenie západných protiruských sankcií. Organizácie zaradené na zozname nesmú v Rusku pôsobiť a ruskí občania s nimi nesmú spolupracovať pod hrozbou až šesťročného väzenia. Kvôli pôsobeniu v organizácii označenej za extrémistickú hrozí ešte dlhší pobyt za mrežami.

Na zoznam ruské ministerstvo spravodlivosti v novembri 2019 zaradilo aj českú humanitárnu organizáciu Člověk v tísni. Tá si rozhodnutie vyložila ako vcelku očakávanú reakciu úradov na to, že organizácia v Rusku podporovala občiansku spoločnosť a ľudí, ktorí vystupujú proti korupcii, proti ničeniu životného prostredia, ktorí bojujú za práva menšín, chcú väčšiu transparentnosť ruského štátu a aby Rusko dodržiavalo medzinárodné záväzky ohľadom ochrany a dodržiavania ľudských práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok