Politik, drag queen a podvodník. Kto je George Santos?

ta3/Samuel Drozda
11.3.2023 06:00

George Santos sa stal členom americkej Snemovne reprezentantov v roku 2022. Po zvolení sa však ukázalo, že nie všetko je tak, ako tvrdil. Na povrch vyplávalo niekoľko jeho falošných tvrdení, otázok o bohatstve a objavilo sa aj viacero otáznikov o jeho minulosti. Od vtedy sa spustila lavína odhalení, ktorú politik nedokázal už zastaviť.

Politik, drag queen a podvodník. Kto je George Santos?
AP Photo/Andrew Harnik

Následky klamstiev

Santos o sebe uviedol viacero faktov, ktoré sa ukázali byť klamstvami. V roku 2020 tvrdil, že je biracial (má rodičov rôznych rás, pozn. aut.). Podľa CNN Santos však v interview, ktoré noviny našli, tvrdil, že jeho stará mama bola židovka, ktorá prežila Holokaust a utiekla zo Sovietmi okupovanej Ukrajiny. Podľa jeho vlastných slov fiktívne meno jeho matky malo byť Zabrovsky. V inom interview však uviedol, že rodina jeho matky boli bieli imigranti z Belgicka.

Napokon dokonca vysvitlo, že Santos sa ako silný konzervatívec, ktorý obhajuje viaceré sociálne body republikánskej platformy, v Brazílii v roku 2005 stal tzv. drag queen. Santos tieto tvrdenia na Twitteri poprel s tým, že "všetky takéto obvinenia sú nesprávne."

Republikáni v poslednej dobe osočujú performerov, vrátane drag queens tvrdeniami, že negatívne ovplyvňujú deti. Meno Santosovej drag persóny bolo Kitara Ravache. Podľa tvrdení jeho bývalých kolegov ašpiroval na titul Miss Gay Rio de Janeiro. Santos prípad uzavrel tvrdením: "Bol som mladý, bavil som sa na festivale."

Etický výbor Snemovne reprezentantov minulý týždeň jednostranne hlasoval, aby bol Santos vyšetrovaný v spojení s jeho klamstvami o pôvode a otázkami okolo financovania svojej kampane. Tento vyšetrovací nástroj americkej vlády má právomoc určiť, či Santos konal nezákonne v súvislosti s jeho kampaňou na post, ktorý dodnes zastáva.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok