Politik, drag queen a podvodník. Kto je George Santos?

ta3/Samuel Drozda
11.3.2023 06:00

George Santos sa stal členom americkej Snemovne reprezentantov v roku 2022. Po zvolení sa však ukázalo, že nie všetko je tak, ako tvrdil. Na povrch vyplávalo niekoľko jeho falošných tvrdení, otázok o bohatstve a objavilo sa aj viacero otáznikov o jeho minulosti. Od vtedy sa spustila lavína odhalení, ktorú politik nedokázal už zastaviť.

Politik, drag queen a podvodník. Kto je George Santos?
AP Photo/Andrew Harnik

George Santos je člen americkej Republikánskej strany. Pôsobí na poste kongresmana v treťom newyorskom kongresovom okrese. Zvolili ho v roku 2022 ako prvého republikána - geja. Strana aj vďaka nemu získala kontrolu nad Snemovňou reprezentantov. Santos má 34 rokov, narodil sa v Brazílii a v mladosti spolu s rodinou imigroval do Spojených štátov.

Ako politik začínal v roku 2018 v New Yorku, Republikánskej strane pomáhal ako dobrovoľník. O rok neskôr sa pokúsil o členstvo v Republikánskom výbore za štvrť Queens, jeho pokusu však chýbal dostatok podpisov. O rok neskôr skupina, ktorej bol Santos súčasťou, zorganizovala pochod za Trumpa v meste Buffalo. V roku 2020 sa neúspešne pokúsil o zvolenie do pozície, ktorú dnes zastáva.

Začiatok problémov

Ako v decembri napísal The New York Times (NYT), Santosova biografia má veľa dier. Začalo sa to, keď malé americké noviny The North Shore Leader poukázali na fakt, že Santos za dva roky zbohatol z približne nuly v roku 2020 na 11 miliónov dolárov v roku 2022.

Potom, ako vyhral voľby, NYT zistil, že značná časť jeho života, kariéry a vzdelania boli mýtus. Noviny uviedli, že v Brazílii bol Santos dokonca obvinený z podvodov. Ak by ho uznali vinným, hrozí mu až päť rokov väzenia a pokuta. Neskôr webový portál The Forward zistil, že Santos klamal o svojej židovskej minulosti. Deň potom generálny prokurátor štátu New York začal vyšetrovanie Santosovej osoby. Na otázky o svojom pôvode povedal, že má židovský pôvod a vždy sa identifikoval ako žid. "Bol som vychovávaný ako praktizujúci katolík a nie ako praktizujúci žid," uviedol Santos.

Tvrdil tiež, že pracoval pre spoločnosti ako Goldman Sachs a Citigroup, čo sa nakoniec ukázalo ako klamstvo. Santos sa ku lži sám priznal, avšak tvrdil, že to bol len "zlý výber slov", a že mal jasnejšie vysvetliť, ako to myslel. Tvrdil tiež, že v roku 2012 získal vysokoškolský diplom na University Baruch, čo sa tiež ukázalo ako nepravdivé. "Neabsolvoval som žiadnu vysokú školu, mrzí ma, že som prikrášľoval svoj životopis," povedal Santos v rozhovore pre New York Post.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok