Prezidentka: Pandémia nie je uzavretou kapitolou, ľudia stále zomierajú

ta3 TASR
6.3.2023 14:00

Pandémia ochorenia COVID-19 ešte nie je uzavretou kapitolou, hoci najhoršie máme za sebou. Pri príležitosti pondelňajšieho Dňa obetí pandémie COVID-19 na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prezidentka: Pandémia nie je uzavretou kapitolou, ľudia stále zomierajú
TASR – Henrich Mišovič

"Každý deň sa vyskytujú nové prípady covidu, ešte stále na toto ochorenie zomierajú ľudia," skonštatovala na sociálnej sieti. Pripomenula, že pandémia si na Slovensku vyžiadala vyše 21-tisíc obetí.

Pamätný deň označila za príležitosť uctiť si pamiatku obetí pandémie a zároveň sa poďakovať lekárom, sestrám a zdravotníkom za ich ochotu pomáhať, obetovať čas, energiu či zdravie počas krízy.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger v tejto súvislosti uviedol, že ochorenie COVID-19 zanechalo v spoločnosti rany, z ktorých sa bude dlho spamätávať. "Aj pre pamiatku tých, ktorí vírusu podľahli, musíme vybudovať odolnejšie Slovensko," skonštatoval s tým, že treba odolnejšie zdravotníctvo, školstvo či kybernetické prostredie.

Slovensko si Deň obetí pandémie COVID-19 tento rok pripomína po prvýkrát. Ide o jeden z dvoch nových pamätných dní, ktoré priniesla vlaňajšia novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. Pamätný deň si pripomíname 6. marca, pretože v tento dátum v roku 2020 sa potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok