Čínske hospodárstvo je silne závislé od dovozu zo západných krajín, tvrdia analytici z Inštitútu nemeckého hospodárstva

ta3 ČTK
6.3.2023 10:28

Čínske hospodárstvo je silne závislé od dovozu zo západných krajín. V prípade potravín, niektorých surovín, liekov, automobilov a lietadiel by bolo pre Čínu veľmi ťažké tento dovoz nahradiť. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu nemeckého hospodárstva (IW). "Obe strany - Čína a Západ - sú od seba vzájomne závislé," cituje zo štúdie agentúra DPA.

Čínske hospodárstvo je silne závislé od dovozu zo západných krajín, tvrdia analytici z Inštitútu nemeckého hospodárstva
AP Photo/Mark Schiefelbein

Čína je podľa štúdie závislá od západných krajín predovšetkým v oblasti technologických produktov. Zo Západu napríklad pochádza tretina čínskeho dovozu polovodičov, upozorňuje inštitút s odvolaním sa na údaje za rok 2021. Ďalšia tretina potom pochádza z Taiwanu, s ktorým má Peking napäté vzťahy.

"Najmä u najmodernejších čipov by zrejme bolo pre Čínu nahradenie dovozu veľmi ťažké," píšu autori štúdie. Zo západných krajín navyše pochádzajú tri štvrtiny zariadení na výrobu čipov v Číne.

Západné krajiny sa na celkovom dovoze do Číny podieľajú viac ako polovicou. Čína je od dodávok zo Západu závislá najmä v oblasti leteckej a kozmickej techniky, automobilov a liečiv, kde podiel západných krajín na dovoze výrazne presahuje 90 percent, uviedla DPA.

"V prípade konfliktu by Západ mohol túto závislosť využiť na to, aby dostal čínske hospodárstvo prostredníctvom sankcií pod tlak," uvádza IW. Čína si to podľa inštitútu uvedomuje a snaží sa posilňovať dovoz z iných krajín, napríklad z juhovýchodnej Ázie a z Afriky. Zároveň Peking podporuje rozvoj domácich technológií.

Inštitút upozorňuje, že v prípade konfliktu by Čína mohla zaviesť vlastné obchodné reštrikcie, ktoré by Západ výrazne poškodili. "Ak by Čína skutočne plánovala inváziu na Taiwan, bol by Západ výrazne zasiahnutý pravdepodobnými recipročnými sankciami. Vzhľadom na svoje postavenie významného dodávateľa dôležitého tovaru do Číny by však rozhodne nebol bezmocný," píše sa v štúdii.

Čína považuje Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, aj keď ako samostatný štát ho uznáva menej ako 15 krajín, väčšinou z Latinskej Ameriky a Tichomoria. Európska únia aj Spojené štáty považujú Taiwan za súčasť Číny, udržujú s ním ale čulé obchodné vzťahy. Taipei sa v posledných rokoch sťažuje na zvýšené obťažovanie zo strany čínskych ozbrojených síl okrem iného v podobe preletov čínskych stíhačiek alebo dronov blízko taiwanského územia.

Čína je druhou najväčšou ekonomikou na svete za Spojenými štátmi. V minulom roku rast hrubého domáceho produktu Číny spomalil na tri percentá z predminuloročných viac ako ôsmich percent, pretože hospodársku aktivitu brzdili prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Rast ekonomiky tak výrazne zaostal za vládnym cieľom, ktorý predstavoval zhruba 5,5 percenta. Čínska vláda cez víkend oznámila, že tohtoročný cieľ pre rast domácej ekonomiky stanovila zhruba na päť percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok