Rusi vo februári prestali pumpovať ropu do Poľska. Spoločnosť PKN Orlen bude žiadať kompenzácie

TA3 ČTK;
6.3.2023 10:07

Poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen bude požadovať kompenzácie kvôli februárovému zastaveniu dodávok ruskej ropy prostredníctvom ropovodu Družba do Poľska. Uviedol to v pondelok šéf podniku Daniel Obajtek. Neposkytol však ďalšie podrobnosti, informovala agentúra Reuters.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

"Rusi prestali pumpovať ropu do Poľska. Takže my teraz podnikneme právne kroky a uplatníme svoje nároky," povedal Obajtek súkromnej rozhlasovej stanici Radio Zet. Odmietol však poskytnúť výšku prípadného odškodného a diskutovať o podrobnostiach kontraktov.

Poľsko a Nemecko vlani na jar sľúbili, že sa pokúsia do konca roka ukončiť dovoz ropy prostredníctvom severnej vetvy Družby. V tej dobe mala spoločnosť PKN Orlen dlhodobú zmluvu s ruskou firmou Rosneft, ktorá vypršala na konci roka 2022, a tiež zmluvu s ruskou Tatneftom, ktorá končí v roku 2024. Európska únia od 5. decembra zaviedla embargo na dovoz ruskej ropy, preprava ropy ropovodom Družba však bola z tohto embarga dočasne vyňatá.

Ropovod Družba vedie z Ruska do Bieloruska, kde sa delí do dvoch vetiev. Severná vedie do Poľska a Nemecka, južná potom cez Ukrajinu do Maďarska. Ešte na ukrajinskom území sa ale južná vetva ďalej štiepi a ropa samostatne tečie na Slovensko a do Českej republiky. 

Obajtek tento rok 25. februára oznámil, že Rusko prestalo dodávať ropu severnej vetve ropovodu Družba, ktorá vedie do Poľska. Preprava suroviny ropovodom Družba do Českej republiky zostala zachovaná.

Obajtek vo februári uviedol, že prerušenie dodávok ropovodom Družba do Poľska neovplyvní zákazníkov spoločnosti PKN Orlen, pretože Poľsko získavalo v poslednej dobe z Ruska iba desatinu spotreby surovej ropy a dodávky nahradí z iných zdrojov.

Súčasťou skupiny Orlen je aj spoločnosť Orlen Unipetrol, ktorá je najväčšou rafinérskou a petrochemickou firmou v Česku. Orlen Unipetrol sa zameriava na spracovanie ropy a tiež na výrobu, distribúciu a predaj pohonných hmôt a petrochemických produktov, najmä plastov a hnojív. Jeho súčasťou je sieť čerpacích staníc Benzina Orlen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok