Epidemiologička o covid ére: Politici nevystupovali jednotne, preto sa ľudia rozhodli opatrenia nerešpektovať

ta3
6.3.2023 12:53

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom sa na Slovensku objavil 6. marca 2020. Nakazení začali pribúdať v desiatkach, neskôr v stovkách. Nasledovali prísne opatrenia, lockdowny a očkovanie. Na priebeh nešťastnej "covid éry" sme sa pozreli s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou.

Epidemiologička o covid ére: Politici nevystupovali jednotne, preto sa ľudia rozhodli opatrenia nerešpektovať
TASR - Pavel Neubauer

Základné opatrenia fungovali

Na Slovensku počas pandémie umrelo viac ako 21-tisíc ľudí. Koho maslo na hlave to je?

Nedá sa vyhodnotiť, kto za to môže, alebo čo sme mohli urobiť lepšie. Veľmi rýchlo sme vedeli ako rýchlo sa vírus šíri a čo máme urobiť, aby sme tomu zabránili, respektíve to spomalili. Boli to tie základné opatrenia, ktoré sa potvrdili, že fungujú. Ako nosenie rúšok, odstup, vetranie, prípadne obmedzenie sociálnych kontaktov. Napokon, všetky krajiny zaviedli rovnaké opatrenia. Nedalo sa vymýšľať niečo lepšie či horšie. Otázka bola, ako dobre komunikujeme dôležitosť týchto opatrení. Tiež, do akej miery bola verejnosť ochotná ich dodržiavať. Vidíme, že v krajinách, kde bola väčšia dôvera k odborníkom a vláde, tak tam boli lepšie výsledky.

Od nástupu covidu sa nám prakticky úplne rozpadla vláda. Myslíte si, že to bol ten problém, že nedokázali dobre zmenežovať situáciu?

Hlavným problémom bola nevhodná a nedostačujúca komunikácia. Často tu boli protichodné informácie. Nie všetci politici vystupovali jednotne a ľudia to vnímali, preto sa rozhodli opatrenia nerešpektovať a nedodržiavať.

Ako vakcíny a očkovanie prispeli k súčasnej situácii?

Očkovanie bolo veľmi účinné a doposiaľ je. Veľká štúdia publikovaná v prestížnom časopise The Lancet odhadla, že len za rok 2021 sa podarilo predísť zhruba 14,5 milióna úmrtiam. Čiže vieme, že keby sme neočkovali, tak odvrátiteľné úmrtia by boli v oveľa väčších počtoch. Očkovanie bolo účinné, ale problém bol, že sa nepodarilo komunikovať dôležitosť očkovania tak, aby sa väčšina ľudí zaočkovala. Preto sme napríklad v roku 2021 mali jednu z najhorších situácií celosvetovo.

Celý rozhovor s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok