Ruský minister obrany Šojgu je na Ukrajine, v pondelok pricestoval na návštevu Mariupolu

TA3 ČTK
6.3.2023 07:53

Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval na návštevu Mariupolu, uviedol podľa agentúry Interfax ruský rezort obrany. Ukrajinský prístav pri Azovskom mori vlani na jar dobyla ruská armáda po týždne trvajúcom obliehaní.

Ruský minister obrany Šojgu je na Ukrajine, v pondelok pricestoval na návštevu Mariupolu
TASR/AP

Ministerstvo obrany uviedlo, že Šojgu v Mariupole navštívil nové multifunkčné zdravotnícke zariadenie a vznikajúcu štvrť tvorenú 12 päťpodlažnými domami. Zástupcovia tamojších úradov ho tiež informovali o stavbe vodovodu medzi ruskou Rostovskou oblasťou a okupovanou ukrajinskou Doneckou oblasťou. So Šojguom do Mariupolu prišiel jeho námestník Timur Ivanov, ktorý má na starosti ubytovanie vojakov a zdravotnícke zabezpečenie armády.

Ruské sily a jednotky proruských separatistov spôsobili v Mariupole vlani na jar rozsiahle škody na infraštruktúre mesta, podľa údajov OSN bolo poškodených alebo zničených okolo 90 percent obytných domov. Obrovské straty sú v radoch civilného obyvateľstva. 

V sobotu Moskva informovala, že Šojgu navštívil ruské jednotky bojujúce na Ukrajine. Pozrel si jedno z veliteľských stanovísk a od veliteľa si vypočul správu o aktuálnej situácii a postupe armády.

Agentúra DPA píše, že správy o Šojguových cestách môžu slúžiť tomu, aby ruské vedenie dalo najavo, že minister je aktívny. V poslednej dobe sa objavovala kritika, že osoby na zodpovedných miestach v Moskve vedú vojnu zo svojich kancelárií a nestarajú sa o problémy vojakov a ľudí v tých oblastiach Ukrajiny, o ktorých Rusko hovorí ako o oslobodených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok