Kollár: Heger by nás mal doviesť do volieb. Musíme ukončiť túto agóniu, povedal Šimečka

ta3/Dominik Pálka
5.3.2023 12:10

Poslanci parlamentu v januári schválili termín predčasných volieb na 30. septembra. Do hry však vstúpila prezidentka, ktorá žiada júnový termín. Ako bude vyzerať vládnutie a fungovanie parlamentu do volieb?

20230305_v_politike_5.jpg
TA3

Je ešte sedem mesiacov do predčasných volieb. Očakáva sa aj odchod súčasného premiéra Eduarda Hegera z hnutia OĽANO. Mal by zostať premiérom, ak opustí subjekt?

Musíme byť zodpovední, uviedol Kollár

"Samozrejme. Musíme spoločnosť doviesť do predčasných volieb. Musí to urobiť táto vláda, ktorá je síce v poverení, ale nesmieme ju rozbiť," uviedol šéf parlamentu. Kollár si myslí, že je dôležité byť "zodpovedný ku krajine". "Hnutie Sme rodina nebude predkladať do 30. septembra žiadne návrhy zákonov, ktoré by mali fatálny dopad na štátny rozpočet," potvrdil. Za takýto návrh označil aj zákaz nedeľného predaja. 

Šimečka kritizoval, že vláda navrhuje "populistické zákony". "Horšie je, v akom stave je vláda. Nemá ministra financií a ani ministra zdravotníctva. Je to omnoho väčší problém ako to, v akej strane bude premiér," povedal Šimečka. 

Úradnícka vláda?

"Aj keby prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala úradnickú vládu, tak to neovplyvní predčasné voľby. Želal by som si ich v júni, ale budú, bohužiaľ, až v septembri," povedal Kollár. Mrzí ho, že všetky zákony, ktoré vláda pripravila sú prekryté "hašterením"

Šéf Progresívneho Slovenska uviedol, že prebieha "rozvrat verejných financií". "Napríklad rodinný balíček, to je opatrenie pre tých, ktorí tie peniaze majú. Logika je taká, že čim ste bohatší, tým väčší máte nárok na daňový bonus," kritizoval. Myslí si, že pomoc musí byť adresná. Rovnako podotkol, že zastropovanie cien energií pre domácnosti je neudržateľné opatrenie, ktoré stojí šesť miliárd eur ročne. Šimečka kritizoval Kollára za to, že "uzavrel spojenectvo" s Igorom Matovičom. "Podporili ste mu všetky jeho atómovky," dodal.  

Šimečka povedal, že spolupracovať s hnutím Sme rodina nebude prvá voľba pre Progresívne Slovensko. Subjekty sú podľa neho odlišné. Kritizoval aj spoluprácu Kollára s francúzskou krajne pravicovou političkou Marine Le Penovou. Kollár pripustil, že európska frakcia, v ktorej je hnutie Sme rodina, je viac prorusky orientovaná. Šéf parlamentu však tvrdí, že on je na strane Ukrajiny. Podporuje aj vojenskú a humanitárnu pomoc pre východného suseda.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok