Exúčtovníčka spreneverila aj peniaze Ostrovan. Súd rozhoduje o mužovi, ktorý ich od nej podvodom vylákal

ta3 tasr
3.3.2023 22:13

V Prešove pokračovalo súdne pojednávanie s mužom obžalovaným v súvislosti s kauzou sprenevery viac ako jedného milióna eur z mestskej kasy Šarišských Michalian. Ex-účtovníčka, ktorá sa sprenevery pod nátlakom dopustila, mala o peniaze pripraviť aj obec Ostrovany. Vyše stotisíc eur skončilo na účtoch falošných veštcov.

Pred sudcom okresného súdu Prešov tentoraz vypovedal aj starosta obce Ostrovany. Účtovníčka zo Šarišských Michalian tam totiž v roku 2020 robila hlavnú kontrolórku obce. Keď sa objavilo podozrenie, že susedné mesto pripravila o viac ako milión eur, starosta nechal skontrolovať obecné účty.

Rastislav Popuša, starosta obce Ostrovany: "Pani ekonómka povedala, že fakt nám zmizlo peniaze z účtov. Myslím, že suma bola cez 74 alebo nejak. Bol som to oznámiť na krajskú prokuratúru." Podozrenie, že za zmiznutím obecných peňazí je tá istá osoba sa potvrdilo, keď porovnali účty, kam vysoké sumy smerovali.

"Mali sme zoznam účtov poskytnutých zo Šarišských Michaľan, aby sme si skontrolovali, či sú to rovnaké účty a sme zistili, že sú," informovala ekonómka obce Ostrovany Martina Lukáčová. Celkovo prišla obec o viac ako stotisíc eur. Hlavnej kontrolórke však prístup k účtom obce nedali. Ekonómka si preto nevie vysvetliť, ako prevody urobila. Cítila však za to zodpovednosť. Aby časť dlhu voči obci splatila, použila na to vlastné celoživotné úspory.

Žena, ktorá peniaze Ostrovan a Šarišských Michalian spreneverila, nebola pre nepríčetnosť v čase činu trestne zodpovedná. Z podvodu je obžalovaný muž z Okresu Myjava. Ten mal financie od účtovníčky vylákať pod zámienkou veštenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok