Nehádžme témy ľudského prístupu ku zvieratám na vedľajšiu koľaj, hovorí právnička Stanová

ta3
3.3.2023 15:08

Právnička z Iniciatívy Zvierací ombudsman Zuzana Stanová, ktorá je za svoje aktivity nominovaná na cenu Krištáľové krídlo, sa svojimi aktivitami pričinila, že aj na Slovensku máme zákon, ktorý v skratke hovorí o tom, že zviera nie je vec a právny poriadok ho chráni pred krutosťou zo strany ľudí.

taktakto_66.jpg
TA3

Žijeme dobu, keď ľudia častokrát nedokážu navzájom slušne komunikovať. Nahromadený stres mnohým z nás pomáhajú riešiť domáci štvornohí miláčikovia. Zákon, ktorý v skratke hovorí o tom, že zviera nie je vec a právny poriadok ho chráni pred krutosťou zo strany ľudí, presadila iniciatíva Zvierací ombudsman. 

"Legislatíva má chrániť všetky zvieratá, ktoré sú živými cítiacimi bytosťami," ozrejmila Stanová. "Táto právna úprava je dobrá už len v tom, v akej miere sa dostala do povedomia ľudí," dodala. Myslí si, že drvivá väčšina ľudí na Slovensku už rozumie tomu, že zviera nie je vec. Legislatíva sa podľa nej omnoho zlepšila, avšak kritizuje jej výkon. 

Za spoločný menovateľ pri všetkých témach zlého zaobchádzania so zvieratami, kam patria napríklad cirkusy, klietkový chov a nelegálne množiarne, považuje humánny prístup ľudí. "Moderná demokratická krajina by mala prestať hádzať tému humánneho správania sa k živým a cítiacim bytostiam na vedľajšiu koľaj," upozornila Stanová. 

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok