S jadrovou energiou Slovensko počíta aj naďalej, hovorí europoslankyňa Roth Neveďalová

ta3/Patrik Mindžák
1.3.2023 22:12

Európska únia prijala od začiatku vojny na Ukrajine už desať balíkov protiruských sankcií. Aj o tom, ako by mohol ten vyzerať ten ďalší, povedala v relácii Tak takto?! poslankyňa Európskeho parlamentu Katarína Roth Neveďalová.

taktakto_78.jpg
TA3

Rusko je pre Západ zlom, aj napriek tomu stále zarába. Podľa poradcu Volodymyra Zelenského Mychajla Podoľjaka sa po roku vojny stiahla z ruského trhu iba necelá desatina z 1 500 globálnych spoločností. Podoľjak konštatuje, že "neopustiť ruský trh v roku totálnej vojny nie je náhoda, ale vedomá pozícia“. Vysoké zisky dosahujú banky či obchodné reťazce. Izoláciu Ruska nepodporuje ani takzvaný globálny juh, Brazília, India, Indonézia, Mexiko a južná Afrika, pretože podľa nich ohrozuje svet. Málo pravdepodobné sú podľa expertov aj sankcie na ruský jadrový sektor.

"Stále je tendencia vytvárať ďalšie a ďalšie sankcie," uviedla Roth Neveďalová s tým, že čo sa "nezmestí" do jedného, pridá sa do nasledujúceho. V jedenástom balíku sa plánuje zakázať pozemný tranzit cez Rusko, keďže nejaké komodity sa po ceste do krajín strednej Ázie "stratia". 

Mal by sa zakázať aj dovoz diamantov, ktoré sa v súčasnosti nazývajú "krvavými". Belgicko s tým má najväčší problém, keďže ide o jedinú krajinu Európskej únie, s ktorou to súvisí. Sankcie by sa mali týkať širokého spektra štátov, nie len jedného, preto sa o tom vedú diskusie.

Pre Európsku úniu je Rusko piaty najväčší obchodný partner. "Nemôžeme zatvárať oči pred týmto faktom," uviedla europoslankyňa. Sankcie sa odzrkadlia na ekonomike, no štatistiky a výsledky však zatiaľ v rukách nemajú.

"Pre Slovensko je jadrová energia nevyhnutná pre život a fungovanie. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby sme s tým prestali. Zdravé premýšľanie hovorí, že musíme s jadrom počítať," vysvetlila Roth Neveďalová. Nemôže byť všetko len o zelenej energii. Naša krajina teda neuvažuje o sankcionovaní tejto zložky.

"Nie som zástanca sankcií, mali by sme hľadať diplomatické riešenia. Sankcie najviac postihnú najviac chudobných," dodala Neveďalová s tým, že kompetentných treba zavolať za rokovací stôl.

Celú reláciu Tak Takto?! s Katarínou Roth Neveďalovou si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok