Zomrel legendárny americký jazzový saxofonista Wayne Shorter

ta3 ČTK
3.3.2023 06:41

Vo veku 89 rokov v štvrtok v Los Angeles zomrel americký saxofonista Wayne Shorter, jedna z najvýznamnejších osobností moderného jazzu, ktorého vývoj ovplyvňoval od 50. rokov minulého storočia. Informoval o tom denník The New York Times, podľa ktorého úmrtie potvrdila Shorterova agentka Alisse Kingsleyová. Shorter zároveň patril medzi najobdivovanejších jazzových skladateľov.

Zomrel legendárny americký jazzový saxofonista Wayne Shorter
TASR/AP

Shorter vyludzoval z tenorsaxofónu nezameniteľne éterický, šibalský a intímny tón. Ďalším jeho obľúbeným nástrojom bol sopránsaxofón. V roku 1959 sa Shorter stal členom hardbopovej formácie Jazz Messengers Arta Blakeyho, následne si ho do svojho kvintetu pozval trumpetista Miles Davis. Obe tieto formácie sú dodnes považované za jedny z najlepších malých skupín v dejinách jazzu.

S rakúskym klávesistom Joom Zawinulom a česko-americkým kontrabasistom a basgitaristom Miroslavom Vitoušom založil Shorter v roku 1971 jednu z najznámejších jazzrockových skupín 70. a 80. rokov 20. storočia Weather Report. Spolupracoval aj s hviezdami populárnej a rockovej hudby, ako napríklad s pesničkárkou Joni Mitchellovou alebo gitaristom Carlosom Santanom.

Wayne Shorter vydal mnoho albumov aj pod svojím menom. Mnohé jeho skladby, napríklad Footprints alebo Speak No Evil, sa stali jazzovými štandardmi.

V tomto storočí Shorter koncertoval so svojím novým akustickým kvartetom, s ktorým vystúpil v roku 2007 na festivale Pražská jar. Znovu potom v Prahe vystúpil v roku 2010. V roku 2013 zavítal Shorter v rámci svojho turné opäť do Prahy a v apríli 2016 tento niekoľkonásobný držiteľ cien Grammy prvýkrát vystúpil v Brne.

Vizionár, velikán, legenda

Jeho úmrtie vyvolalo smútok v hudobnej brandži. "Wayne Shorter, môj najlepší priateľ, nás opustil s odvahou vo svojom srdci, s láskou a súcítením so všetkými as duchom túžiacim po večnej budúcnosti. Bol pripravený pre svoje znovuzrodenie," napísal na Twitteri o svojom kamarátovi, praktizujúcom budhistovi, klávesista Herbie Hanco ktorý s Shorterom hrával už v Davisovom kvintete.

Gitarista John McLaughlin označil Shortera za velikána a bubeník Jack DeJohnette za veľkú legendu. "Dal nám takú pokladnicu nahrávok svojich skladieb a improvizácií! Som tak poctený, že som s ním mohol zdieľať úžasné tvorivé skúsenosti," napísal na Twitteri DeJohnette.

Saxofonista Charles Lloyd napísal: "Majster bol vizionárom, veľkým skladateľom a priateľom, s ktorým som zdieľal lásku k Večnému teraz."

Jazzové hudobné vydavateľstvo Blue Note, u ktorého saxofonista vydal niektorý zo svojich najlepších albumov, uviedlo, že Shorter zanechával "nezmazateľnú stopu vo vývoji hudby viac ako 60 rokov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok