Vojak odchádza, plán obnovy je na pitevnom stole. Čo hovoria o odchode Lengvarského poslanci?

ta3/Soňa Búranová, PB
2.3.2023 21:03

Vladimír Lengvarský hodil flintu do žita a vzdal sa kresla ministra zdravotníctva. Urobil to na žiadosť predsedu vlády so súhlasom prezidentky. Za sebou necháva nedokončené projekty, ktoré sú dôležité pre plnenie plánu obnovy. Lekári a odborníci však tvrdia, že patril k najlepším ministrom. Ako to vnímajú poslanci? V Téme dňa diskutovali Jana Bittó Cigániková (SaS), Richard Raši (Hlas) a Marek Šefčík (OĽANO).

20230302_tema_dna_7.jpg
TA3

Kopanec do OĽANO?

Bittó Cigániková si myslí, že je veľmi malá šanca, že sa plán obnovy stihne, kedže potrvá, kým sa nový štátny tajomník v práci zabehne. Nechápe však, prečo sa upriamuje pozornosť práve na ministertvo zdravotníctva, keď to nie je ružové ani v ďalších rezortoch. Konštatuje, že Lengvarský je zodpovedný za výsledok, no nemohol si tam dosadiť ľudí, ktorí by ho zaručili. "Keď niekto rok a pol zdržuje, tak prečo sa teraz sťažuje, že meškáme?" pýta sa. Dúfa, že Úrad vlády SR požiada Európsku úniu o odklad termínu.

Raši dodáva, že sa dá zistiť, kto urobil chyby. Podľa neho sú nielen na strane Lengvarského, ale aj jeho predchodcu Mareka Krajčího. Špekuluje, či nie je porušenie ústavy, keď príde nový štátny tajomník, ktorý bude de facto zastávať funkciu ministra. Myslí si, že je dôležité urobiť záložný plán, aby sa peniaze presunuli do regiónov na pripravené projekty. Inak podľa neho prídeme o stovky miliónov eur. Bittó Cigániková reagovala, že "Heger mal konať pred pol rokom, keď ho k tomu vyzýval minister aj my všetci, teraz robí len opičky".

"Znovu sa koplo do OĽANO, že sme v niečom pánovi ministrovi bránili. Sekcia, ktorá sa starala o plán obnovy na ministerstve zdravotníctva, bola v moci Lengvarského. Mohol si tam dať ľudí, ktorých on chcel. Preto mi príde divné, že my, OĽANO, sme z pohľadu pani Cigánikovej vinní," konštatoval. Nerozumie tomu, že v deň, keď bol odvolaný, podpíše 200 miliónov pre nemocnice, z čoho 90 miliónov je pre jednu súkromnú firmu AGEL. "Mne táto informácia vyrazila dych," okomentoval. Obhajuje, že Lengvarský s OĽANO nemá nič spoločné a bol to odborník, ktorý bol dosadený na post ministra.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok