Šéf Wagnerovej skupiny tvrdí, že jeho žoldnieri sú takmer v centre Bachmutu

TA3 ČTK
2.3.2023 13:17

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok zverejnil video, ktoré údajne ukazuje jeho bojovníkov takmer v centre Bachmutu. O dobytie ukrajinského mesta sa žoldnieri spolu s jednotkami ruskej armády snažia niekoľko mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šéf Wagnerovej skupiny tvrdí, že jeho žoldnieri sú takmer v centre Bachmutu
TASR/AP

Wagnerova skupina stojí na čele ruského útoku na Bachmut. V posledných mesiacoch ruské jednotky postupovali najmä na severnom a južnom okraji mesta, čím ohrozili ukrajinské zásobovacie trasy.

"Chlapci tropia neplechu, natáčajú domáce video. Dnes ráno to priviezli z Bachmutu, prakticky z centra mesta," uvádza sa v komentári pod videom, ktoré zverejnila Prigožinova tlačová služba. Pravosť snímky ani miesto jej zhotovenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Na videu je vidieť, ako jeden z uniformovaných mužov vyvesuje vlajku Wagnerovej skupiny na vrchole polorozborenej niekoľkoposchodovej budovy. Ďalší potom hrajú na hudobné nástroje, čo je odkaz na neformálnu prezývku wagnerovcov "muzikanti".

Ukrajinské sily sa vo štvrtok skoro ráno držali na svojich pozíciách v Bachmute, ale nachádzali sa pod neustálymi útokmi ruských jednotiek, uviedla agentúra Reuters. Dobytie mesta s predvojnovou populáciou 70-tisíc ľudí by pre Rusko bolo prvým významným víťazstvom za viac ako pol roka a otvorilo by mu cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok