Rusi hlásia boj s ukrajinskými záškodníkmi, podľa Ukrajincov je to provokácia

TA3 ČTK
2.3.2023 11:24

Vojaci ruskej národnej gardy bojujú s príslušníkmi dvoch ukrajinských diverzných a prieskumných skupín, ktorí prenikli do dvoch dediniek v pohraničí Brjanskej oblasti Ruska, uviedla vo štvrtok ruská štátna agentúra TASS. Ukrajinský server RBK-Ukrajina varoval, že ide najskôr o ruskú provokáciu, Kyjev útok na ruské územie poprel.

Rusi hlásia boj s ukrajinskými záškodníkmi, podľa Ukrajincov je to provokácia
TASR/AP (ilu)

Protichodné tvrdenia bojujúcich strán nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Podľa správ ruských médií sa má pod vedením Vladimira Putina stretnúť bezpečnostná rada, ktorá združuje prezidentových najbližších spolupracovníkov. Na sociálnych sieťach sa k zodpovednosti za akciu prihlásili ruskí dobrovoľníci bojujúci po boku Ukrajincov proti Putinovmu režimu.

Sám Putin vyhlásil, že ukrajinskí diverzanti, ktorí prenikli na ruské územie, úmyselne strieľali po civilistoch, čo označil za "teroristický čin" a "zločin". Ocenil ruských vojakov a dôstojníkov za to, že v "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine bráni vlasť "pred neonacistami a teroristami". Vo vystúpení odvysielanom ruskými televíziami tiež vyhlásil, že "ukrajinskí neonacisti a ich páni neuspejú", hoci Západ si najskôr "dnešný zločin" ani nevšimne.

Podľa neoficiálnych informácií serveru Verstka rada už koná prostredníctvom videokonferencie, zatiaľ čo podľa iných zdrojov sa má stretnúť "v najbližších hodinách", podľa ďalších termín ešte nie je známy. Putinov hovorca Dmitrij Peskov medzitým potvrdil, že prezident zrušil cestu na Kaukaz a v Kremli prijíma hlásenia z miesta o "teroristickom útoku"

Tvrdil však, že schôdzka bezpečnostnej rady je naplánovaná na piatok 3. marca. Hovorca neodpovedal na otázku, či by sa kvôli incidentu mohol zmeniť status "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ označuje vojnu proti Ukrajine, ktorú vedie už dlhšie ako rok. "Neviem, zatiaľ nemôžem povedať," povedal Peskov.

Kyjev akciu na ruskom území poprel. "Neútočíme na ruské územie, Ukrajina vedie obrannú vojnu za oslobodenie svojho územia," napísal na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Poukázal na "paniku a rozklad" v Rusku, ktorá sa odráža v rastúcom počte útokov "neidentifikovaných lietajúcich objektov" na infraštruktúrne objekty v hĺbke Ruska.

"Skupiny ukrajinských diverzantov prenikli do dvoch dedín, v jednej sa zmocnili rukojemníkov z radov miestnych obyvateľov. Gardisti zvádzajú s útočníkmi boj," citovala ruská agentúra nemenovaný zdroj zo silových zložiek. 

Podľa neho si boj vyžiadal obete a ranených medzi dedinčanmi, Ukrajinci sa údajne mohli zmocniť až šiestich rukojemníkov. Tajná služba FSB oznámila, že spolu s vojakmi podniká opatrenia na likvidáciu "ozbrojených ukrajinských nacionalistov". "Úrady v Brjanskej oblasti nepotvrdzujú informáciu, že sa diverzanti zmocnili rukojemníkov v dedine Sušany," napísal denník Kommersant v on-line reportáži na svojom webe.

Gubernátor oblasti Alexander Bogomaz predtým uviedol, že ukrajinskí záškodníci strieľali po idúcom aute, jeden človek bol zabitý, dieťa utrpelo zranenie. V rovnakej oblasti útočil podľa gubernátora ukrajinský dron a dedina Lomakovka bola ostreľovaná z mínometov.

"Rusi pravdepodobne opäť uskutočňujú provokačný zámer. V Brjanskej oblasti si vymysleli údajnú prestrelku s ukrajinskou prieskumnou a diverznou skupinou, ktorá prenikla do oblasti, a tiež fantazírujú o 'rozsiahlych bojoch' a 'rukojemníkoch'," napísal web RBK-Ukrajina. Výber miesta podľa portálu nebol náhodný, obe dediny Ljubečany a Sušany, kam údajne prenikla päťdesiatka ukrajinských záškodníkov, sú pri hraniciach s Ukrajinou.

K zodpovednosti sa medzitým podľa denníka Ukrajinska pravda prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, čo je jednotka bojujúca od minulého leta ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Podľa zboru na ruské územie neprenikli žiadni ukrajinskí záškodníci, čo je lož kremeľskej propagandy, ale jeho bojovníci, "aby ukázali krajanom, že majú nádej a že slobodní ruskí ľudia so zbraňou v ruke môžu bojovať proti režimu".

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov označil udalosti v Brjanskej oblasti za "konflikt medzi ruskými občanmi" v rámci "úplne nestabilnej" Ruskej federácie, zmietanej obrovským množstvom vnútorných problémov. A vyhlásenie dobrovoľníckeho zboru "svedčí, že sa najskôr ruský ľud začína prebúdzať proti krvavej Putinovej diktatúre". Pripomenul vyhlásenie zboru, že nebojuje proti civilistom, ale výlučne proti Putinovu režimu a jeho sluhom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok