Rusi stratili už viac ako 150-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

TA3 ČTK
2.3.2023 10:14

Celkové ruské straty od vypuknutia vojny na Ukrajine dosiahli 150 605 vojakov, z toho 715 pripadlo na stredajšie boje, uviedol vo štvrtok ukrajinský generálny štáb. Počas uplynulého dňa podľa neho ukrajinské sily odrazili viac ako 170 nepriateľských útokov na piatich úsekoch frontu.

Rusi stratili už viac ako 150-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda
TASR/AP

Tieto údaje nie je možné vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov. "Nepriateľ vynakladá hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smere na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarsk," tvrdí ukrajinské velenie s tým, že tieto útoky neuspeli, ukrajinskí obrancovia ich odrazili. 

Na juhu Ukrajiny, v Záporožskej a Chersonskej oblasti, sa Rusi sústreďujú na posilňovanie obranných postavení a vytváranie podmienok pre prechod do útoku. Súčasne štáb varuje pred hrozbou ruských raketových útokov, ktorá trvá po celej krajine.

Britská vojenská rozviedka predpovedá, že jarné oteplenie napomôže ukrajinskej obrane Bachmutu, pretože topenie rozbahní terén a sťaží nepriateľovi presuny obrnenej techniky mimo spevnenej cesty.

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zase upozorňujú, že Rusko by mohlo vystupňovať hrozby voči Záporožskej jadrovej elektrárni, ktoré sa ruské sily zmocnili krátko po vpáde na Ukrajinu, aby zabránilo očakávanej protiofenzíve ukrajinských síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok