Vlakové nešťastie v Grécku vyvolalo protesty. Prišli stovky ľudí

TA3 tasr
2.3.2023 08:48

Približne 700 ľudí sa vo štvrtok zhromaždilo pred sídlom železničnej spoločnosti Hellenic Train v Aténach, kde protestovali proti chronickým nedostatkom a zlyhaniam. Tie v utorok krátko pred polnocou spôsobili čelnú zrážku dvoch vlakov s 57 mŕtvymi. Informuje o tom agentúra AFP.

Vlakové nešťastie v Grécku vyvolalo protesty. Prišli stovky ľudí
TASR/AP

"Sme nahnevaní na túto spoločnosť, na vládu a na minulé vlády, ktoré neurobili nič na zlepšenie podmienok na gréckych železniciach," povedal penzista Stavros Nantis. Protestujúci si minútou ticha uctili pamiatku obetí nehody.

Prednosta železničnej stanice v stredogréckom meste Larisa priznal zodpovednosť za tragédiu - pustil totiž protiidúce vlaky na tú istú koľaj. Odborári tvrdia, že nehode by zabránili automatické bezpečnostné systémy na trati, ale tie tam nenainštalovalo niekoľko manažmentov spoločnosti po sebe.

Spoločnosť Hellenic Train prevádzkujúca vlaky bola v roku 2017 sprivatizovaná a predaná talianskej železničnej spoločnosti Ferrovie Dello Stato Italiane. Obavy o bezpečnosť železnice však zostali, uviedol Nantis.

"Každý si myslel, že privatizácia problémy vyrieši. Talianska spoločnosť sľúbila modernizáciu železníc a nič sa neurobilo. Je to hanba," povedal dôchodca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok