FOTO: Bilancia stúpla. Utorková zrážka vlakov v Grécku si vyžiadala už 57 obetí

TA3 TASR ČTK
2.3.2023 09:31

Mŕtvych po utorkovej zrážke vlakov v Grécku je už 57. Vo štvrtok večer to uviedla polícia, podľa ktorej v nemocnici zostáva 48 zranených. Šesť ľudí je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Záchranári a hasiči aj naďalej prehľadávajú "centimeter po centimetri" vagóny havarovaného vlaku, píše agentúra AP.

Kvôli nehode vo štvrtok protestovali stovky ľudí pred sídlom gréckych dráh a zamestnanci železnice štrajkovali kvôli zastaranému zabezpečeniu tratí. Úrady nevylúčili, že počet obetí ešte vzrastie. Podľa polície je ďalej nezvestných zhruba šesť desiatok ľudí. Úrady sa tiež snažia obete identifikovať s využitím testov DNA. Podľa vládneho hovorcu sa zatiaľ podarilo preukázať totožnosť deviatich ľudí. "V jednom z vagónov mal oheň obzvlášť vysokú teplotu, 1300 stupňov Celzia," povedal hovorca hasičského zboru v stredu k obtiažnosti záchranných prác v prvých hodinách po nešťastí.

Stovky ľudí vo štvrtok demonštrovali pred sídlom železničnej spoločnosti Hellenic Train. Poukazovali na zastarané a poruchové zabezpečenie gréckych železníc. Podľa demonštrantov zlý stav železničnej infraštruktúry prispel k vzniku smrteľnej havárie. Následne sa demonštranti presunuli k parlamentu a skandovali "vrahovia, vrahovia". Obdobné demonštrácie sa konali aj v stredu.

Zamestnanci železníc v Grécku na štvrtok vyhlásili 24-hodinový štrajk. Pridali sa k nim aj zamestnanci aténskeho metra, ktorí sa sťažujú na rovnaké problémy – nedostatok personálu a zastaranú techniku. "Nechceme čakať na ďalšiu nehodu a pozerať sa, ako manažéri ronia krokodílie slzy," uviedli zástupcovia odborov. Tí tiež poukazujú na nedostatočné investície zo strany súkromného vlastníka – talianskej skupiny Ferrovie dello Stato.

Príčina utorkovej nehody vyšetrujú, zrejme išlo o ľudské zlyhanie. Už v stredu zadržala polícia prednostu stanice v Larise, ktorý vo štvrtok stál pred sudcom. "Premýšľa nad tým, čo sa stalo, a nedokáže uniesť ťarchu zodpovednosti," povedal jeho advokát. Podľa neho klient uznáva svoj podiel zodpovednosti, na tragédii sa ale podieľal celý rad faktorov, ktoré bude musieť justícia vziať do úvahy, uviedol advokát. Mužovi hrozí obvinenie zo zabitia a dlhý trest odňatia slobody. Grécke médiá poukázali, že dotyčný na stanovisku pracoval len o niečo dlhšie ako mesiac.

Grécka vláda sľúbila okrem pomoci pozostalým nehodu dôkladne vyšetriť a prijať také opatrenia, aby sa už nič podobné nemohlo opakovať. Svoju sústrasť Grécku zaslalo množstvo zahraničných politikov, napríklad americký prezident Joe Biden, pápež František, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu a rad európskych predstaviteľov. V osobnom vlaku bolo 342 cestujúcich a desať členov posádky, v nákladnom vlaku boli dvaja ľudia. Medzi obeťami je mnoho mladých ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok