Orbánova strana reaguje na výzvu prezidentky. Vstup Fínska a Švédska do NATO podporí

ta3 čtk
1.3.2023 20:02

Maďarská vládnuca strana Fidesz sa chystá schváliť vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedli zástupcovia tejto strany v maďarskom parlamente, v ktorom má Fidesz viac ako dve tretiny kresiel. Na ratifikáciu vstupu Fínska a Švédska do NATO "čo najskôr" v stredu zákonodarcu vyzvala maďarská prezidentka prezidentka Katalin Nováková.

Rozprava o ratifikácii vstupu Švédska a Fínska do NATO začala v maďarskom parlamente v stredu. Maďarsko je spoločne s Tureckom jediným štátom tridsaťčlennej aliancie, ktorý vstup dvojice severských krajín doteraz neschválil. Šéf Orbánovej kancelárie Gergely Gulyás v sobotu naznačil, že maďarský parlament by o prijatí Fínska a Švédska do NATO mohol hlasovať "niekedy v druhej polovici marca, v týždni od 21. marca".

"Niektorí ľudia si myslia, že ide o jednoduchú technickú otázku. Tak to nie je. Je to zložité rozhodnutie s vážnymi dôsledkami, a preto je potrebné ho starostlivo zvážiť. Môj postoj je jasný: za súčasnej situácie je vstup Švédska a Fínska do NATO oprávnený. Verím, že parlament urobí múdre rozhodnutie čo najskôr!" napísala prezidentka na facebooku.

Fínsko a Švédsko podali žiadosť o pristúpenie k Severoatlantickej alianci spoločne vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá zmenila dlhodobé postoje tamojších vlád i obyvateľov k otázke členstva v NATO.

Vstup dvojice severských štátov musia ratifikovať všetci súčasní členovia. V 28 prípadoch sa to tak už stalo. Zostáva len Maďarsko, ktoré sa snaží s Ruskom naďalej udržiavať dobré vzťahy a odmieta napríklad dodávky zbraní pre Ukrajinu cez svoje územie, a hlavne Turecko.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého strana Fidesz má v parlamente pohodlnú väčšinu, minulý piatok síce vyzval svojich poslancov na schválenie vstupu Švédska a Fínska do NATO, ale súčasne obvinil obe krajiny zo šírenia "úplných klamstiev" o zdraví demokracie a právneho štátu v Maďarsku. Hovoril, že sú potrebné ďalšie rozhovory medzi parlamentnými stranami, než budú môcť o vstupe oboch krajín do NATO zákonodarcovia hlasovať.

Niektorí poslanci podľa Orbána "nie sú príliš nadšení" ani z možných rizík rozšírenia NATO, pretože hranica, ktorú aliancia zdieľa s Ruskom, sa po vstupe Fínska rozšíri o 1000 kilometrov. A záhodné je podľa premiéra tiež brať ohľad na výhrady Turecka, ktoré už členským štátom je.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu v pondelok povedal, že rozhovory so Švédskom a Fínskom o ich pristúpení budú pokračovať 9. marca. Zároveň ale poznamenal, že Ankara so švédskou žiadosťou naďalej nemôže súhlasiť. Štokholm podľa neho stále nesplnil svoje záväzky z minuloročnej dohody s Ankarou.

Fínsky minister zahraničia Pekka Haavisto avizoval, že Maďarsko má v úmysle poslať okolo 9. marca do Fínska parlamentnú delegáciu na rokovanie o fínskej žiadosti o členstvo v NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok