Maďarská prezidentka vyzvala zákonodarcov, aby ratifikovali vstup Fínska a Švédska do NATO

TA3 ČTK
1.3.2023 10:32

Maďarská prezidentka prezidentka Katalin Nováková v stredu vyzvala zákonodarcu, aby ratifikovali vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie "čo najskôr". V maďarskom parlamente, kde príslušné návrhy na mesiace uviazli, v stredu začala rozprava o ratifikácii.

Maďarsko je spoločne s Tureckom jedinou krajinou tridsaťčlennej aliancie, ktorá vstup dvojice škandinávskych krajín doteraz neschválila. "Niektorí ľudia si myslia, že ide o jednoduchú technickú otázku. Tak to nie je. Je to zložité rozhodnutie s vážnymi dôsledkami, a preto je potrebné ho starostlivo zvážiť. Môj postoj je jasný: za súčasnej situácie je vstup Švédska a Fínska do NATO oprávnený . Verím, že parlament urobí múdre rozhodnutie čo najskôr!" napísala prezidentka na Facebooku.

Fínsko a Švédsko podali žiadosť o pristúpenie k Severoatlantickej alianci spoločne vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá zmenila dlhodobé postoje tamojších vlád i obyvateľov k otázke členstva v NATO. Vstup dvojice severských štátov musia ratifikovať všetci súčasní členovia. V 28 prípadoch sa to tak už stalo. Zostáva len Maďarsko, ktoré sa snaží s Ruskom naďalej udržiavať dobré vzťahy a odmieta napríklad dodávky zbraní pre Ukrajinu cez svoje územie a hlavne Turecko.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého strana Fidesz má v parlamente pohodlnú väčšinu, minulý piatok síce vyzval svojich poslancov na schválenie vstupu Švédska a Fínska do NATO, ale súčasne obvinil obe krajiny zo šírenia "úplných klamstiev" o zdraví demokracie a právneho štátu v Maďarsku. Tvrdil, že sú potrebné ďalšie rozhovory medzi parlamentnými stranami, než budú môcť o vstupe oboch krajín do NATO zákonodarcovia hlasovať.

Niektorí poslanci podľa Orbána "nie sú príliš nadšení" ani z možných rizík rozšírenia NATO, pretože hranica, ktorú aliancia zdieľa s Ruskom, sa po vstupe Fínska rozšíri o 1000 kilometrov. A záhodno je podľa premiéra tiež brať ohľad na výhrady Turecka, ktoré už členským štátom je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok