Grécky minister dopravy po tragickej zrážke vlakov rezignoval. Za chyby štátu prebral plnú zodpovednosť

ta3 čtk
1.3.2023 16:01

Grécky minister dopravy Kostas Karamanlis v stredu v reakcii na tragickú železničnú nehodu rezignoval na svoju funkciu. Karamanlis vo vyhlásení uviedol, že preberá plnú zodpovednosť za chyby gréckeho štátu, píše agentúra Reuters.

Grécky minister dopravy po tragickej zrážke vlakov rezignoval. Za chyby štátu prebral plnú zodpovednosť
TASR/AP

Utorková zrážka osobného vlaku s nákladným pri meste Larisa si vyžiadala najmenej 38 obetí a šesť desiatok ďalších ľudí skončilo v nemocnici, z toho šesť leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

"Rezignácia je moja povinnosť a je to to najmenšie, čo môžem urobiť, aby som si uctil pamiatku obetí," uviedol Karamanlis vo vyhlásení. Príčina nehody sa vyšetruje. Polícia už zadržala päťdesiatdeväťročného prednostu stanice v Larise, ktorého podozrieva z nedbanlivosti, ktorá spôsobila, že vlaky išli proti sebe na rovnakej koľaji. Muž vinu odmieta.

Podľa agentúry Reuters grécky železničný systém potrebuje modernizáciu. Mnoho spojov v krajine jazdí po jednokoľajných tratiach a na mnohých miestach stále nie sú automatické signalizačné a riadiace systémy. "Nič nefunguje, všetko sa robí ručne. Na trati Atény-Solún sme v 'manuálnom móde'," povedal televízii ERT šéf združenia rušňovodičov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok