Hitler bol podľa neho človek so srdcom na správnom mieste a holokaust je podvod. Magát nestojí pred súdom prvýkrát

ta3/Milan Špak, Martin Linhart
1.3.2023 12:16

Známy extrémista, obdivovateľ Adolfa Hitlera a autor knihy Židokracia Marián Magát sa v utorok postavil pred súd. Čelí obžalobe z rozsiahlej a dlhodobej závažnej extrémistickej trestnej činnosti. Pri príchode na pojednávanie ho jeho prívrženci vítali: "Prichádza budúci prezident Slovenskej republiky!" Pred súd sa však nepostavil prvý raz.

Hitler bol podľa neho človek so srdcom na správnom mieste a holokaust je podvod. Magát nestojí pred súdom prvýkrát
ta3

Obvinenia nie sú preňho novinkou 

Magát nečelí obvineniam prvýkrát. Rovnako preňho nie je ničím novým ani hrozba pobytu za mrežami. Ako uviedol Denník N, o dvoch Magátových obvineniach z minulosti sa ešte stále nerozhodlo.

Za svoje statusy z rokov 2013 až 2016 na Facebooku ho obvinili z popierania holokaustu a zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Prokurátor a zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry Žilina Matúš Harkabus vtedy uviedol, že Magát sa mal trestných činov dopustiť tak, že zverejňoval "komentáre a články propagujúce Adolfa Hitlera a nacistické hnutie, ďalej príspevky, ktoré boli v rozpore s faktami, a ktorými boli popierané resp. spochybňované počty obetí holokaustu a samotná existencia holokaustu. Zároveň príspevkami, ktoré mal uverejniť, boli manipulované objektívne historické údaje, a to aj prostredníctvom šírenia dezinformácií najmä za účelom popierania a spochybňovania holokaustu".

Ďalšie obvinenie sa týka jeho prejavu z augusta 2015 na Staromestskom námestí v Prahe. Magát vtedy hovoril o nebezpečenstve miešania rás aj o tom, že belosi sú inteligentnejší než černosi.

Prvýkrát Magátovi hrozila väzba v roku 2016. Dôvodom bolo nedovolené ozbrojovanie, za ktoré mohol ísť za mreže až na osem rokov. S nelegálne držanou zbraňou ho zadržali po hádke v Turzovke, ktorá sa odohrala medzi štvorčlennou rodinou a skupinou ľudí, v ktorej bol aj Magát. Malo padnúť aj niekoľko výstrelov. Magát vtedy tvrdil, že je nevinný a zbraň našiel náhodou. Následne váhal, ako s ňou naložiť. Napokon z incidentu vyviazol s trojročnou podmienkou.

Pred svojím zadržaním mal Magát nahlásený trvalý pobyt vo Švajčiarsku. Na konci marca 2022 uňho v spolupráci s tamojšou políciou vykonali domovú prehliadku, kde zaistili väčšie množstvo extrémistických materiálov s nacistickou symbolikou, ako aj nelegálne držanú strelnú zbraň. Tieto materiály by však nemali byť súčasťou obžaloby, ktorej Magát aktuálne čelí.

Chcel ísť do politiky

Marián Magát mal záujem svoje názory presadzovať aj v politike. V roku 2016 sa neúspešne uchádzal o post poslanca Národnej rady Sr na kandidátke strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Kandidoval z 88. miesta. Toto číslo je známou neonacistickou šifrou pre pozdrav Heil Hitler.

Mal aj ambíciu stať sa predsedom Žilinského samosprávneho kraja. Kandidovať chcel v župných voľbách v roku 2017. To mu však bolo znemožnené, keďže bol právoplatne odsúdený vo vyššie spomenutom prípade nedovoleného ozbrojovania.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok