Prezidentské voľby v Nigérii vyhral Bola Tinubu, opozícia žiada zopakovanie hlasovania

TA3 TASR
1.3.2023 07:22

Kandidát z vládnuceho Kongresu progresívnych síl Bola Tinubu sa stal víťazom sobotňajších prezidentských volieb v Nigérii, potvrdili v stredu predstavitelia tamojšej volebnej komisie. Dvaja kandidáti opozície už požiadali o zopakovanie hlasovania, informuje agentúra AFP.

Prezidentské voľby v Nigérii vyhral Bola Tinubu, opozícia žiada zopakovanie hlasovania
TASR/AP

Vyhlásenie Tinubuho za víťaza volieb pravdepodobne povedie k súdnemu napadnutiu tohto výsledku zo strany jeho hlavných oponentov, bývalého viceprezidenta krajiny Atikuho Abubakara z opozičnej Ľudovej demokratickej strany (PDP), ktorý skončil na druhom mieste, a Petra Obiho zo sociálno-demokratickej strany LP, ktorý vo voľbách obsadil tretie miesto. 

Abubakar skončil na druhom mieste aj v uplynulých voľbách v roku 2019. Proti tomuto výsledku sa odvolal, jeho žaloba však bola nakoniec zamietnutá.

Dve hlavné opozičné strany Nigérie už v utorok požiadali o zrušenie volieb s tým, že oneskorenie pri odovzdávaní výsledkov volieb vytvorilo priestor pre nezrovnalosti. Nigérijský vládnuci Kongres progresívnych síl (APC) následne vyzval opozíciu, aby porážku prijala a nespôsobovala problémy, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok