FOTO: Vyzerá ako zo sci-fi filmu, ale je skutočná. Kde v Európe nájdete Hviezdnu bránu?

ta3/Veronika Kužmová
4.3.2023 06:00

Projekt PORTAL je jedným z najavantgardnejších a najfascinujúcejších moderných diel v Európe. Je to virtuálny most, spájajúci dve európske krajiny, Poľsko a Litvu. Jedna časť portálu sa nachádza vedľa vlakovej stanice vo Vilniuse, druhá je umiestnená neďaleko centrálneho námestia v poľskom Lubline.

FOTO: Vyzerá ako zo sci-fi filmu, ale je skutočná. Kde v Európe nájdete Hviezdnu bránu?
Profimedia

Portál Vilnius - Lublin je verejná atrakcia, ktorú sprostredkúvajú dve samostatné externé zariadenia vo Vilniuse v Litve a Lubline v Poľsku. Ide o akúsi kruhovú bránu, pri bližsom pohľade možno vidieť kamery a veľkú obrazovku, vďaka ktorým sa tam premieta živý obraz. Cieľom projektu PORTAL bola snaha prekonať predsudky a nezhody a spájať sa navzájom, a zároveň nájsť spôsob, ako spojiť počas pandémie Covid-19 ľudí žijúcich ďaleko od seba. Z tohto dôvodu sa inžinieri rozhodli prepojiť Vilnius s Lublinom, ktoré sú od seba vzdialené 600 kilometrov. Ľudia takú majú možnosť cestovať bez toho, aby sa pohli z námestia vo svojom meste.

Projekt realizovali inžinieri z Centra pre kreativitu a inovácie LinkMenų fabrikas z Vilnius Gediminas Technical University. Portál je spoločným projektom Nadácie Benediktas Gylys, mesta Vilnius, mesta Lublin a Crossroads Center for Intercultural Creative Initiatives. Oba portály sú vybavené obrazovkami a kamerami, ktoré umožňujú vysielať živé zábery dvoch miest a ich obyvateľov.

"PORTAL bol od samého začiatku pôsobivým a vzrušujúcim projektom. Od prvotného nápadu až po vytvorenie interaktívneho mosta spájajúceho mestá to bola komplexná úloha, ktorá si vyžadovala špecifické znalosti a technológie. Od dizajnu a 3D modelovania až po vývoj digitálneho obsahu a logistické výzvy – takýto projekt si vyžaduje široký a multifunkčný tím,“ povedal Adas Meskenas, riaditeľ LinkMenų fabrikas.

Skutočná Hviezdna brána

Aj keď stavba veľmi pripomína "Hviezdnu bránu" z rovnomenného kultového filmu, toto avantgardné dielo neumožňuje prepojenie dvoch bodov vo vesmíre, ale na Zemi. Projekt je oveľa konkrétnejší ako akékoľvek sci-fi príbehy a určite ho pri návšteve týchto európskych miest nikto neprehliadne. Obe strany portálu majú futuristický dizajn, ktorého myšlienkou je nie len originálnym spôsobom prepojiť dve miesta, ale tiež vytvoriť spojenie medzi svetmi obyvateľov vzdialených od seba stovky kilometrov.

Fotografie z miest, kde sa portál nachádza, dokazujú, že ide o naozaj moderne navrhnutý most. Pozornosť venovali aj jeho detailom, vďaka ktorým je ponorenie sa do surreálneho zážitku ešte intezívnejšie. Ak ste milovníkom sci-fi a niekedy ste si kládli otázku, či by nemohla aj v skutočnosti existovať "hviezda brána", ktorou by sa ľudia mohli teleportovať z jedného miesta na druhé, možno ste práve našli odpoveď. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok