Vzdušný priestor nad Petrohradom opäť otvorili. Rezort obrany vysvetlil, čo sa stalo

ta3 čtk
28.2.2023 09:54

Krátkodobé uzavretie vzdušného priestoru nad Petrohradom bolo súčasťou cvičenia protivzdušnej obrany, uviedlo podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo obrany. Mnoho lietadiel smerujúcich dopoludnia na petrohradské letisko Pulkovo sa muselo obrátiť späť na miesta štartu, krátko pred poludním dostalo letisko opäť povolenie na prevádzku.

Vzdušný priestor nad Petrohradom opäť otvorili. Rezort obrany vysvetlil, čo sa stalo
Profimedia

"Sily zodpovedné za protivzdušnú obranu v západnom Rusku vykonali cvičenie súčinnosti s civilnými orgánmi riadenia letovej prevádzky," uviedlo ministerstvo obrany. Podľa agentúry TASS ministerstvo tiež uviedlo, že predmetom nácviku bola "detekcia, zachytenie a identifikácia" podozrivých cieľov. Do cvičenia sa podľa neho zapojili aj ruské stíhačky, správy médií pôvodne hovorili o reakcii na zistenie "neidentifikovaného objektu" vo vzdušnom priestore.

Z letovej analýzy serveru Flightradar24 vyplýva, že najmenej päť lietadiel na trase z Moskvy do Petrohradu sa muselo vrátiť do ruskej metropoly. Predtým, než boli lietadlá povolané späť, nejaký čas krúžili pred Petrohradom. Prevádzka na petrohradskom letisku Pulkovo bola obnovená po niekoľkých desiatkach minút odstávky krátko pred poludním miestneho času.

RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj zo záchranných služieb v Petrohrade predtým uviedla, že dôvodom na uzavretie letiska bolo spozorovanie neidentifikovaného objektu. Táto informácia sa zhodovala s predchádzajúcimi oficiálne nepotvrdenými informáciami ruských médií, podľa ktorých kvôli neidentifikovanému objektu vzlietli aj ruské stíhačky.

Agentúra TASS skôr s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že vzdušný priestor v okruhu 200 kilometrov od Pulkova bol uzavretý do 13:20 miestneho času (11:20 SEČ). Podľa informácií petrohradského serveru Fontanka.ru ruské ministerstvo obrany letisku Pulkovo oznámilo, že vo vzdialenosti 160 až 200 kilometrov od Petrohradu bol zaznamenaný neidentifikovaný lietajúci objekt. Stíhačky bolo podľa serveru možné počuť aj v centre mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok