Gröhling nechce, aby sa zarábalo na deťoch. Ak nepríde zmena, budú trpieť, povedal Ondek

ta3
27.2.2023 21:19

Spor medzi ministrami školstva. Novela školského zákona prináša zlepšenie inklúzie i podporu talentov, tvrdí nový minister školstva Ján Horecký. Čo sa prijatím zákona zmení? Hosťom relácie Téma dňa boli Branislav Gröhling (SaS), Jana Merašická a Pavel Ondek.

temos_2.jpg
TA3

Zmeny v školstve

„Deväť rokov sa má rozdeliť na prvý, druhý a tretí cyklus,“ vysvetlil Ondek nové rozdelenie ročníkov, ktoré bude platiť od 1. septembra 2026. „Prvý cyklus je prvý, druhý a tretí ročník, druhý cyklus je štvrtý a piaty ročník a tretí cyklus je šiesty, siedmy, ôsmy a deviaty ročník,“ pokračoval. Skonštatoval, že slovenské školstvo nie je pripravené na túto ani viaceré iné zmeny. „Sme za optimalizáciu, a preto vznikla petícia, o ktorej minister Horecký vie,“ dodal.

Podľa Gröhlinga musí byť Slovensko ambiciózne v obsahu vzdelávania, čo je to, čo sa deti učia. „Tu sa musí minister pevne postaviť a povedať, že takto to bude,“ uviedol. Bol by rád, keby sa tento plán dodržal a začal sa tento návrh testovať čím skôr. Tvrdí, že tieto zmeny navrhlo a spracovalo až 300 odborníkov ministerstva školstva. „Ja som takéto zmeny odsúhlasoval, sú to ľudia, ktorí tomu rozumejú,“ dodal.

Plán obnovy

„Zákon bol kontrolovaný na ministerstve,“ povedala o míľnikoch plánu obnovy Merašická. Gröhling avizoval, že podá pozmeňujúci návrh v NR SR v rámci definície segregácie a zabránenia opakovania ročníka deťom. „Aby sme splnili jednotlivé míľniky plánu obnovy,“ dodal Gröhling. „Nie je jednoduché zadefinovať segregáciu,“ oponovala Merašická. Tvrdí, že diskriminácia je téma, ktorá zasahuje viaceré ministerstvá, a preto sa predstavitelia MŠ stretnú s ministerstvom práce a sociálnych vecí.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok