Gröhling nechce, aby sa zarábalo na deťoch. Ak nepríde zmena, budú trpieť, povedal Ondek

ta3
27.2.2023 21:19

Spor medzi ministrami školstva. Novela školského zákona prináša zlepšenie inklúzie i podporu talentov, tvrdí nový minister školstva Ján Horecký. Čo sa prijatím zákona zmení? Hosťom relácie Téma dňa boli Branislav Gröhling (SaS), Jana Merašická a Pavel Ondek.

temos_2.jpg
TA3

Málo asistentov?

„Detí s duševnými problémami pribúda,“ uviedla Jana Merašická, generálna riaditeľka Sekcie legislatívno-právnej na MŠ. Novela tohto zákona podľa nej ponúka najširší vplyv na pomoc deťom. Tvrdí, že návrh pomôže aj deťom migrantov alebo deťom, ktoré prechádzajú emocionálnou traumou alebo krízou. „Doteraz nemali nárok na tú podporu,“ uviedla o rizikových deťoch.

„Pre nás je tento zákon proti deťom a rodičom,“ povedal Branislav Gröhling, bývalý minister školstva. Návrh zákona kritizuje, lebo si myslí, že nedostatočne podporuje vývoj detí a zneisťuje rodičov. „Bol by som rád, keby sa už nezarábalo na deťoch, pokračoval o návrhu bývalý minister.

„My prechádzame na to, čo hovorí EÚ, v čom vidíme problém,“ povedal Pavel Ondek, predseda OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Problém sa podľa neho riešil  už za ministra Gröhling a rieši ho aj momentálny minister. Pripustil, že na Slovensku existuje problém s asistentmi. „Niektorých financuje ministerstvo školstva a iných projekt, ktorý sa skončí v auguste,“ uviedol na tému Ondek. Tvrdí, že ak sa tak stane a asistenti odídu, tak školstvu hrozí kolaps. „Pokiaľ nedôjde k zmene, tak bude trpieť dieťa,“ dodal.

„Asistent nie je osobný asistent dieťaťa, ale učiteľa,“ zdôraznila Merašická. Asistent má pomáhať rozvíjať a aplikovať učebné stratégie na žiakov. Upozornila, že to nefunguje tak, že každé dieťa ma jedného asistenta. Asistent má pomáhať učiteľovi so žiakmi, ktorí potrebujú viac pozornosti a ktorým sa však samotný učiteľ nemá priestor venovať. „Učiteľ sa dohodne s asistentom a ten počas vyučovania pomôže žiakovi,“ dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok