Slovensko má veľa unikátov, netreba cestovať ďaleko, hovorí moderátorka novej relácie ta3 Simona Frantová

ta3/hm
28.2.2023 06:00

Minerálne pramene, saunové rituály, najstaršia jaskyňa aj slovenská kuchyňa. Televízia ta3 spúšťa už v utorok 28. februára nový dokumentárny cyklus Tajomstvá Slovenska. O tom, kam nazrel televízny štáb s kamerou a čo zaujímavé čaká divákov v 11-dielnom cykle, sme sa zhovárali s moderátorkou Simonou Frantovou.

Po spoznávaní zaujímavých miest v Česku si vycestovala za krásami Slovenska. O čom bude tento dokumentárny cyklus?

Po krásach Česka prišla milá ponuka cestovať po Slovensku. Veľmi som sa potešila, pretože Česko je síce krásna krajina, ale nie je to môj domov. Na služobných cestách sme si veľakrát povedali, že čo ak by sme takto spoznávali aj Slovensko. Tešíme sa, že sa to podarilo. Dúfam, že aj diváci budú nadšení. 

Ktorý región ste navštívili ako prvý?

Naša prvá služobná cesta smerovala na čarovný Liptov so zástupcami organizácie Slovakia Travel. Tri dni sme mali krásne slnečné počasie so zasneženou krajinou. Podarili sa nám unikátne zábery. Vycestovali sme so zohraným tímom profesionálov - kameramani Tomáš Galamboš, Ivan Popelár, o strih sa postaral Peter Hudák. Do projektu priniesli svoje nápady a kreativitu. Verím, že to diváci ocenia a Tajomstvá Slovenska sa im budú páčiť. 

Priniesli ste si iste veľa spomienok. Aké zážitky z ciest však prinesiete divákom Televízie ta3?

Liptov ponúka množstvo zážitkov - pre domácich aj pre turistov. Navštívili sme napríklad minerálne pramene, konkrétne jeden z najznámejších s názvom Kaďa. Teplota dosahovala 20 stupňov Celzia. Veľmi som sa neodvážila vojsť dnu, ale bolo zaujímavé pozorovať ľudí, ktorí majú viac odvahy ako ja. 

Okrem toho sme boli aj v Stanišovskej jaskyni, ktorá je ako jediná otvorená na Liptove celoročne a je najstaršia. Zohriali sme sa aj v saune v Bešeňovej, absolvovali sme zážitkové saunové rituály. Pre mňa ako pre lyžiarku bolo veľmi príjemné zalyžovať si v Jasnej, konkrétne išlo o ranný fresh track. Mali sme budíček ráno o piatej, o siedmej sme už boli na svahu. Privstali sme si do čerstvých mínus 17 stupňov. Svietilo však slnko, preto pocitová teplota nebola až taká nízka. Divákom prezradím, že budeme aj variť - pripravíme si liptovské droby. 

Liptovské droby? Možno sa mýlim, ale nie je to asi príliš známe jedlo...

Veru nie je. Keď sa povie slovenská kuchyňa, ľudia si predstavia bryndzové halušky alebo pirohy. O liptovských droboch som predtým nepočula. Je to jaternička plnená zemiakovou plnkou, kde je slaninka a iné ingrediencie. Všetko si v relácii vyskúšame so šikovným kuchárom. Možno divákov aj inšpirujeme a vyskúšajú si tento tradičný liptovský slovenský recept doma.

Podtitul relácie je "Slovensko blízke a prekvapivé". Čo sa pod ním presne skrýva?

Slovensko skrýva množstvo nádherných kútov, ktoré diváci možno ani nepoznajú. Sama som bola prekvapená, ako je všetko blízko a netreba cestovať ďaleko do iných krajín. Všetky krásy máme aj tu. Dúfam, že diváci za nimi v rámci dovolenky sami vycestujú. 

Možno mnohých práve táto relácia inšpiruje. Sú miesta na ktorých si ešte nebola a tešíš sa, že ich vďaka relácii navštíviš?

Teším sa na úplne všetky miesta. Tie, na na ktorých som bola, som si veľakrát neužila tak ako teraz, keď máme aj skúsených sprievodcov. Ukazujú nám miesta, kde sa človek síce môže bežne dostať, ale o nich nevie. O tom sú Tajomstvá Slovenska - ukázať to, že Slovensko je krásne, čarovné, blízke a prekvapivé. Najbližšie vycestujeme do Vysokých Tatier. Prezradím, že nás čaká let balónom.

Kedy si diváci budú môcť pozrieť prvú časť dokumentárneho cyklu?

Prvý diel dokumentárneho cyklu štartuje v utorok 28. februára o 15:15 na ta3. Potom nás bude čakať ďalších 11 častí.

Celý rozhovor so Simonou Frantovou si môžete pozrieť nižšie.

Sledujte reláciu Tajomstvá Slovenska na ta3
28. februára 2023 o 15.15 hod.,
aj na webe www.ta3.com 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok