Thunbergová s aktivistami zablokovali nórske ministerstvo. Nesúhlasia s výstavbou veterných turbín

ta3 čtk
27.2.2023 11:44

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová a desiatky ďalších demonštrantov v pondelok zablokovali vchod do nórskeho ministerstva energetiky. Protestujú tak proti stavbám veterných turbín na území tradične využívanom domorodými pastiermi sobov Sámami, uviedla agentúra Reuters.

Thunbergová s aktivistami zablokovali nórske ministerstvo. Nesúhlasia s výstavbou veterných turbín
TASR/AP

Thunbergová, ktorá je hlasnou zástankyňou ukončenia svetovej závislosti na uhoľnej energii, uviedla, že prechod na zelenú energiu nemôže byť na úkor práv pôvodných obyvateľov.

"Nórsky štát porušuje ľudské práva a to je absolútne neprijateľné a my musíme byť v tomto boji solidárni," povedala Reuters aktivistka, zatiaľ čo s ďalšími demonštrantami sedela pred hlavným vchodom do ministerskej budovy. "Práva domorodcov a ľudské práva musia ísť ruka v ruke s ochranou klímy a opatreniami v oblasti klímy. To sa nemôže diať na úkor niektorých ľudí. Potom to nie je klimatická spravodlivosť," dodala Thunbergová.

Nórsky najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že dve veterné elektrárne postavené v centrálnej časti krajiny podľa medzinárodných dohovorov porušujú práva Sámov. O 16 mesiacov neskôr sú ale veterné turbíny stále v prevádzke. Pastieri sobov tvrdia, že pohľad na obrie stroje a hluk, ktorý vydávajú, desia ich zvieratá a narúšajú odveké tradície. "Sme tu, pretože požadujeme strhnutie turbín a dodržiavanie ľudských práv," povedala sámska hudobníčka a aktivistka Ella Marie Haettaová Isaksenová.

Podľa ministerstva energetiky je konečný osud veterných elektrární aj napriek rozhodnutiu najvyššieho súdu zložitým právnym orieškom. Úrad dúfa, že sa podarí nájsť nejaký kompromis. Verdikt súdu nehovorí, čo by sa malo diať ďalej so 151 turbínami, ktoré môžu dodávať energiu približne 100 000 nórskym domácnostiam, ani čo by sa malo stať s desiatkami kilometrov ciest vybudovaných na uľahčenie výstavby.

"Chápeme, že tento prípad je pre pastierov sobov záťažou," uviedol minister energetiky a ropného priemyslu Terje Aasland vo vyhlásení. "Ministerstvo urobí, čo bude v jeho silách, aby prispelo k jeho vyriešeniu, a aby to netrvalo dlhšie, než je nutné," dodal.

Medzi vlastníkov fariem Roan Vind a Fosen Vind patria nemecký podnik Stadtwerke München, nórske energetické spoločnosti Statkraft a TroenderEnergi a švajčiarske firmy Energy Infrastructure Partners a BKW.

"Veríme, že ministerstvo nájde dobré riešenie, ktoré nám umožní pokračovať vo výrobe obnoviteľnej energie pri zachovaní práv majiteľov sobov," uviedla spoločnosť Roan Vind vo vyhlásení. Firma BKW oznámila, že očakáva, že turbíny zostanú na mieste s kompenzačnými opatreniami, ktoré zaistia, aby boli zaručené práva Sámov. Ďalšie tri podniky sa buď odmietli vyjadriť, alebo ich nezastihli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok