SpaceX a NASA zrušili odlet rakety Falcon 9 tesne pred štartom. Vyskytli sa technické problémy

ta3 čtk
27.2.2023 08:31

Spoločnosť SpaceX a NASA asi dve a pol minúty pred plánovaným termínom z technických dôvodov odložili štart rakety Falcon 9, ktorá mala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) vyniesť štvorčlennú posádku v lodi Crew Dragon. Americký Národný úrad pre vesmír a letectvo (NASA) o tom informoval na svojich internetových stránkach.

SpaceX a NASA zrušili odlet rakety Falcon 9 tesne pred štartom. Vyskytli sa technické problémy
TASR/AP

Kvôli nepriaznivej predpovedi počasia je nový pokus o štart teraz naplánovaný až na štvrtok. Pre odklad štartu sa velenie misie rozhodlo preto, aby mohlo vyšetriť, prečo systémy pri motoroch rakety Falcon 9 nepotvrdzovali "plný náklad" palivovej zmesi, uvádza NASA. Posádka potom musela asi hodinu čakať v lodi na vypustenie paliva. Falcon 9 aj modul Crew Dragon sú podľa tlačovej správy "v bezpečnej konfigurácii".

"Som hrdý na pozornosť a odhodlanie, s ktorými tímy NASA a SpaceX pristupujú k bezpečnosti (posádky) Crew-6," uviedol šéf NASA Bill Nelson. "Lety ľudí do vesmíru sú zo svojej podstaty riskantnou záležitosťou a poletíme, ako vždy, keď budeme pripravení," dodal.

Americká vesmírna agentúra krátko po odklade upresnila, že v utorok sa o štart nepokúsi, pretože tomu nepraje predpoveď počasia. Za nový možný termín označila noc na štvrtok, konkrétne 00:34 miestneho času (06:34 SEČ), pokiaľ sa podarí odstrániť technický problém, ktorý štartu v pondelok zabránil.

Posádku lode Crew Dragon tvoria Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, ktorí sú veliteľom a pilotom letu. Spolu s nimi sa k ISS majú podľa plánov na šesť mesiacov vydať astronaut zo Spojených arabských emirátov Sultán Nijadí a zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev.

Ide o šiestu výmenu posádky ISS, ktorú NASA podniká v spolupráci so spoločnosťou SpaceX. Štvorica má vystriedať astronautov NASA Nicole Mannovú a Josha Cassadu, Rusku Annu Kikinovú a Japonca Koičiho Wakatu. Tie sú na ISS od vlaňajšieho októbra, kedy ich tam dopravila loď Crew Dragon. Spolu s nimi tam sú ďalší traja astronauti, ktorých na jeseň plánovaný návrat na Zem sa skomplikoval kvôli poškodeniu lode Sojuz MS-22, ktorú zasiahol mikrometeorit. V nedeľu pre nich k ISS dorazila loď Sojuz MS-23.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok