Izrael a Palestína sa dohodli, že sa budú snažiť zmierniť napätie a zabrániť ďalšiemu násiliu

ta3 ČTK
26.2.2023 18:24

Zástupcovia Izraela a Palestínskej autonómie sa v nedeľu na bezpečnostnej schôdzke v Jordánsku dohodli, že sa budú snažiť zmierniť izraelsko-palestínske napätie a zabrániť ďalšiemu násiliu. Znovu sa hodlajú stretnúť v Egypte, a to do mesiaca, než začne moslimský pôstny mesiac ramadán. Počas neho sa v Izraeli zostruje napätie, obzvlášť pokiaľ sa rovnako ako tento rok kryje so židovským sviatkom pesach.

Podľa vyhlásenia jordánskeho ministerstva zahraničia Izrael sľúbil, že nebude schvaľovať nové židovské osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu po dobu štyroch až šiestich mesiacov. Denník Haarec ale s odkazom na svoj zdroj napísal, že sľub sa netýka legalizovania deviatich židovských osád z toho mesiaca ani schválenia výstavby 7000 bytových jednotiek v židovských osadách z tohto týždňa.

Nedeľné rokovania v jordánskej Akabe sa zúčastnil riaditeľ izraelskej bezpečnostnej služby Šin Bet Ronen Bar a šéf národnej bezpečnostnej rady Cachi Hanegbi, šéf palestínskej tajnej služby Madžíd Faradž a tiež americký koordinátor národnej bezpečnosti pre Blízky východ Brett McGurk a bezpečnostní činitelia Jordánska a Egypta.

Podľa serveru The Times of Israel sa izraelskí a palestínski zástupcovia dohodli, že zriadia spoločnú bezpečnostnú skupinu, ktorá zváži obnovenie izraelsko-palestínskej bezpečnostnej spolupráce. Tá bola prerušená pred mesiacom po razii izraelskej armády proti palestínskym radikálom na okupovanom Západnom brehu Jordánu v Džaníne, pri ktorej zomrelo desať Palestínčanov. Obe strany sa v Jordánsku dnes tiež dohodli, že sa stretnú do mesiaca v Egypte, aby zhodnotili "pokrok" vo svojej snahe o zmiernenie napätia.

Počas nedeľného rokovania v Jordánsku z Izraela prišla správa, že palestínsky radikál na Západnom brehu zastrelil dvoch židovských osadníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok