Protivládne demonštrácie v Izraeli pokračujú. V Tel Avive sa zišlo vyše 100-tisíc nespokojných občanov

ta3 ČTK
25.2.2023 21:00

Viac ako 100-tisíc ľudí opäť demonštruje v Tel Avive proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej návrhu súdnej reformy, ktorú mnohí považujú zo ohrozenia demokracie. Niekoľko desiatok tisíc ľudí protestuje aj v ďalších izraelských mestách, informujú miestne médiá. Podľa nich pôjde zrejme o doteraz najväčšiu účasť na demonštráciách, ktoré sa konajú už ôsmu sobotu. Začali v Tel Avive a postupne sa rozšírili do ďalších miest.

Protivládne demonštrácie v Izraeli pokračujú. V Tel Avive sa zišlo vyše 100-tisíc nespokojných občanov
TASR/AP

Najväčšia demonštrácia sa opäť koná v Tel Avive, kde podľa odhadu televíznej stanice Channel 12 vyšlo večer do ulíc nad stotisíc ľudí, denník Haarec účasť odhaduje dokonca na 160-tisíc. Okolo 30-tisíc ľudí sa zúčastňuje demonštrácie v Haife a tisíce manifestujú v ďalších mestách, vrátane Jeruzalema.

Demonštranti mávajú izraelskými vlajkami a nesú rôzne transparenty. V Tel Avive skupina ľudí rozvinula obrovský transparent, na ktorom sú fotky Netanjahua, ruského prezidenta Vladimira Putina, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či maďarského premiéra Viktora Orbána, ktoré majú symbolizovať autoritársku vládu. Mnohí Izraelčania totiž v súvislosti so súdnou reformou hovoria o konci demokracie a začiatku diktatúry.

Napríklad bývalý izraelský premiér a exminister obrany Ehud Barak v sobotu v Tel Avive povedal, že krajina zažíva najhoršiu krízu od vzniku Izraela. "Sme tu, aby sme bránili deklarácii nezávislosti proti pokusu urobiť z Izraela diktatúru," vyhlásil Barak podľa denníka Haarec. Bývalý šéf tajnej služby Mossad Danny Jatom v sobotu stanici Channel 13 povedal, že súdna reforma urobí z Izraela diktatúru.

Proti návrhu súdnej reformy, ktorá obmedzí právomoci najvyššieho súdu v prospech vlády, sa už týždne vyslovujú opoziční politici a experti z rôznych odborov, aj prezident Jicchak Herzog sa snaží prinútiť vládu, aby sa schvaľovaním reformy počkala a hľadala kompromis s opozíciou. Napriek širokej kritike a masovým demonštráciám ale v pondelok parlament, v ktorom má väčšinu vládnej koalície, schválil v prvom čítaní prvú časť reformy týkajúcej sa vymenovania sudcov najvyššieho súdu. V pondelok sa už druhý týždeň zišli desaťtisíce ľudia protestovať do Jeruzalema, keď parlament reformu prerokúval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok