Čína uvažuje o dodávke zbraní Rusku, tvrdí riaditeľ CIA. Bol by to veľmi riskantný a nerozumný krok, dodal

ta3 TASR
26.2.2023 18:08

Spojené štáty sú presvedčené, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní na podporu ruských síl bojujúcich na Ukrajine. Uviedol to riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, informovala o tom agentúra AFP.

Britský obranný priemysel s Kyjevom rokuje, aby mohol na Ukrajine vyrábať zbrane
AP Photo/Libkos

Takýto krok Číny by bol "veľmi riskantný a nerozumný", povedal Burns v rozhovore pre televíziu CBS. "Veľmi dúfam, že to neurobia." Jeho slová sú – spolu s nedeľňajším podobným vyjadrením amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana – najnovším varovaním USA pre Čínu, aby neposkytovala zbrane Rusku.

Burns a Sullivan spresnili, že Spojené štáty zatiaľ nezachytili známky takejto dodávky. "Ešte sme nevideli, že by prijali konečné rozhodnutie," povedal Sullivan v televízii CNN. Podľa denníka Wall Street Journal Čína uvažuje, že dodá Moskve drony a muníciu. Takýto krok, ktorý Peking popiera, by mohol mať významný vplyv na rok trvajúcu vojnu Ruska proti Ukrajine.

Americkí predstavitelia v posledných dňoch opakovane varovali Peking pred dodávkami zbraní a inej vojenskej pomoci Rusku. Burns uviedol, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken i prezident Joe Biden "považovali za dôležité dať veľmi jasne najavo, aké dôsledky by to malo" pre Čínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok