Lukašenko prijal pozvanie prezidenta Si Ťin-pchinga. Na návštevu Číny vyrazí budúci týždeň

ta3 ČTK
26.2.2023 16:52

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko budúci týždeň pôjde na štátnu návštevu Číny. Na pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga bude v Pekingu od utorka do štvrtka, povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Lukašenko prijal pozvanie prezidenta Si Ťin-pchinga. Na návštevu Číny vyrazí budúci týždeň
TASR/AP

Lukašenko je najbližším spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a v Číne bude rokovať krátko po tom, čo Peking tento týždeň zverejnil dvanásťbodový plán, ktorý by mal ukončiť vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom.

Cesta Lukašenka prichádza v čase, keď predstavitelia USA opakovane varujú Čínu, aby neposkytovala vojenskú podporu Moskve, píše agentúra AP. Chystanú návštevu Číny, ktorá sa má uskutočniť v apríli, v sobotu oznámil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Bielorusko je v konflikte na Ukrajine dôležitým hráčom - Moskvu podporuje a aj keď do bojov nevyslalo svojich vojakov, poskytlo Rusko k útoku proti susednej krajine svoje územie a letisko. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Ukrajina sa obáva, že by sa Bielorusko mohlo do vojny zapojiť na strane Ruska ešte intenzívnejšie. Vo štvrtok Lukašenko ale povedal, že sa Bielorusko zapojí do bojov na Ukrajine po boku Rusov len v prípade, že bude samo napadnuté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok