V Berlíne sa zišli tisíce demonštrantov. Žiadali o začatie rokovaní o mieri na Ukrajine

ta3 tasr
25.2.2023 15:59

Najmenej 10-tisíc ľudí sa v sobotu zhromaždilo v Berlíne pred Brandenburskou bránou a žiadalo zahájenie mierových rokovaní s Ruskom na ukončenie vojny na Ukrajine. Informuje o tom agentúra DPA.

V Berlíne sa zišli tisíce demonštrantov. Žiadali o začatie rokovaní o mieri na Ukrajine
Twitter/Paweł Wargan

Zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo deň po výročí začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, zorganizovali nemecká poslankyňa z krajne ľavicovej strany Die Linke Sahra Wagenknechtová a Alice Schwarzerová, novinárka a aktivistka za práva žien.

Ľudia sa zhromaždili pred Brandenburskou bránou aj napriek mrazivému počasiu. Niektorí účastníci niesli vlajky s holubicami mieru. Nemecká polícia zaznamenala na zhromaždení o 14.00 h zhruba 10-tisíc ľudí, na pokojný priebeh dohliadalo 1400 policajtov.

Na zhromaždení bolo zakázané zobrazovanie provojnových symbolov ako vojenské uniformy, písmeno "Z", ktoré je symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, i ruské a sovietske vojenské vlajky, napísala berlínska polícia na sociálnej sieti.

Wagenknechtová a Schwarzerová nedávno zverejnili "Manifest za mier", v ktorom žiadali nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby zastavil "eskaláciu dodávok zbraní" a vyzvali na zahájenie mierových rokovaní s Ruskom.

Kritici zhromaždenia tvrdia, že organizátorky sú naivné vo vzťahu k realite vojny. Podľa Scholza je potrebné pochopiť, "že ruský prezident Vladimir Putin v súčasnosti akceptuje len jednu formu vyjednávania, a to, že niekto bezpodmienečne kapituluje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok