Ukrajinci na Slovensku. 5 inšpiratívnych príbehov ľudí z vojnou zmietanej krajiny

ta3
24.2.2023 16:00

ta3 pripravila v spolupráci s tvorcami Youtube projektu Charizma.UA pri príležitosti 1. výročia ruskej invázie na Ukrajine nový formát. Počas piatich týždňov sme vám prinášali príbehy Ukrajincov, ktorí žijú na Slovensku, na diaľku pomáhajú vojnou zmietanej domovine alebo utečencom. Už čoskoro vám na webe ta3.com prinesieme aj príbehy Slovákov, ktorí pomohli Ukrajincom, rovnako aj svedectvá dobrovoľníkov z deokupovaných území Ukrajiny.

Ukrajinci na Slovensku. 5 inšpiratívnych príbehov ľudí z vojnou zmietanej krajiny
ta3

Pozrite si sériu piatich príbehov o Ukrajincoch na Slovensku, ktoré vychádzajú v spolupráci Televízie ta3 a projektu Charizma UA.

1. Ako sa z fotografa z Odesy stal pekár v Bratislave

Mykola Nevrev je ukrajinsko-slovenský pekár a fotograf. Je jedným zo zakladateľov projektu Pečieme pre Ukrajinu - Palyanytsya, v rámci ktorého dobrovoľníci zbierajú prostriedky na zabezpečenie jedla pre Ukrajinu počas vojny. Jeho príbeh si môžete pozrieť nižšie.

Viac videí nájdete na Youtube kanáli ХаризмаUA.

2. Ukrajinská vydavateľka kníh v Bratislave

Oblasť vydávania kníh prešla v dôsledku ruskej agresie výraznými zmenami: mnohé tlačiarne sa dostali pod paľbu a zamestnanci vydavateľstiev boli evakuovaní do rôznych miest sveta. Spoluzakladateľka vydavateľstva "Vydavnytstvo" Liliya Omelianenková dočasne odišla do Bratislavy a porozprávala nám, ako funguje jej biznis v podmienkach vojny. Jej príbeh si môžete pozrieť nižšie.

3. Fotografka Maryna Syrovatka, ktorá sa presťahovala do Bratislavy

Maryna Syrovatka je ukrajinská fotografka, ktorá sa presťahovala do Bratislavy na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2014. Teraz realizuje dobrovoľnícky projekt a vytvára fotografie pre ukrajinských utečencov, ktorí boli evakuovaní na Slovensko. Viac sa o Maryne dozviete nižšie.

4. Fotograf Dimo Levichev organizuje tréningy rugby pre deti utečencov

Dmitry Levichev je fotograf a tréner rugby, pochádza z Kyjeva a už takmer šesť rokov žije v Bratislave. Viac sa o jeho práci dozviete v príbehu nižšie.

5. Dobrovoľníci pletú siete pre ozbrojené sily a organizujú mítingy

V novom príbehu Charizma UA spoznáme aktívnu Ukrajinku Lizu Kurakinovú, ktorá odišla na Slovensko a vytvorila tam s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi charitatívnu organizáciu, ktorá pripravuje zhromaždenia na podporu Ukrajiny a pletie siete pre armádu. Viac sa o Lize a jej dobrovoľníckej činnosti dozviete vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok