USA oznámili na výročie invázie nové sankcie voči Rusku. Cielia na ministrov aj gubernátorov

ta3 čtk
24.2.2023 15:33

Spojené štáty rok po ruskej invázii na Ukrajinu výrazne rozširujú sankčný zoznam s ruskými občanmi, informuje agentúra Reuters. Americké ministerstvo zahraničia podľa nej novými sankciami mieri na deväť členov ruskej vlády vrátane ministrov energetiky alebo kultúry, ďalej na gubernátorov takmer 50 ruských regiónov. USA tiež oznámili vízové obmedzenia pre viac ako 1000 príslušníkov ruskej armády.

USA oznámili na výročie invázie nové sankcie voči Rusku. Cielia na ministrov aj gubernátorov
TASR/AP

Ministerstvo zahraničia zase postihuje stovky Rusov vrátane deviatich členov vlády, gubernátorov ruských regiónov a príslušníkov ozbrojených síl.

Ekonomické sankcie zavádzané v spolupráci s partnermi zo skupiny hospodársky silných krajín G7 majú za cieľ potrestať 250 ľudí a firiem, píše agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo financií. Terčom sú okrem iného ťažba a spracovávanie kovov v Rusku, ďalej banky alebo technologické spoločnosti napojené na výrobu zbraní. "Krok... ide proti aktérom podozrivým z obchádzania sankcií z krajín od Spojených arabských emirátov po Švajčiarsko," uvádza AP.

Na novom sankčnom zozname amerického ministerstva obchodu je takmer 90 subjektov z Blízkeho východu, Európy i Ázie. "Sankcie sa týkajú ďalších subjektov napojených na ruský obranný a technologický priemysel, vrátane tých, ktoré zásobujú Rusko sankciami už skôr zakázaným tovarom alebo umožňujú obchádzanie skôr uvalených sankcií," stojí vo vyhlásení Bieleho domu.

Kancelária prezidenta Joea Bidena následne oznámila zavedenie 200-percentného cla na dovoz hliníka a odvodených produktov z Ruska, s platnosťou od 10. marca. Zároveň sa očakávalo hromadné zvýšenie ciel na ruské produkty vyvážané do Spojených štátov, konkrétne cez stovku ruských kovov, minerálov a chemických produktov v hodnote 2,8 miliardy dolárov ročne.

Americké ministerstvo zahraničia medzitým pridalo na svoj sankčný zoznam deväť ruských ministrov vrátane ministra energetiky Nikolaja Šulginova alebo ministerky kultúry Olgy Ljubimovovej, desiatok regionálnych lídrov alebo propagandistky Olgy Skabejevovej. Dotyční podľa amerického sankčného režimu prichádzajú o všetky majetky v USA. Washington tiež oznámil vízové reštrikcie proti viac ako 1200 členom ruskej armády.

Ďalšie sankcie k výročiu vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zaviedla aj Británia, okrem iného zakázala vývoz všetkých položiek, ktoré Rusko používa na bojisku, a možné zavedenie nových sankcií voči Rusku zo strany skupiny krajín G7 v piatok naznačil aj japonský premiér Fumio Kišida.

Spojené štáty v piatok tiež oznámili ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov. Biden mal na programe aj rokovania s ďalšími lídrami krajín G7 a ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským o tom, akú ďalšiu pomoc by napadnutej krajine mohla G7 poskytnúť. Americký minister obrany Lloyd Austin k príležitosti dnešného ročného výročia ruskej invázie povedal, že USA Ukrajine doteraz poskytli vojenskú pomoc v hodnote 32 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok