Wagnerovci dobyli ukrajinskú obec Berchovka neďaleko Bachmutu, tvrdí Prigožin

ta3 ČTK
24.2.2023 09:11

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny tvrdí, že jeho jednotky dobyli ukrajinskú obec Berchovka ležiacu niekoľko kilometrov severozápadne od Bachmutu. Toto tvrdenie sa nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej zvodke uvádza, že ruské invázne sily podnikli niekoľko neúspešných útočných akcií v smere na Bachmut a v tejto súvislosti spomína aj oblasť okolo Berchovky.

Silnieme, hovorí Jermak. Ukrajina dostane vojenskú pomoc, ktorú potrebuje na ukončenie vojny
TASR/AP

"Berchovka (ukrajinsky Berchivka) je plne pod našou kontrolou. Jednotky Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti plne Berchovku kontrolujú," uviedol v piatok na platforme Telegram šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

"V bachmutskom smere nepriateľ vykonal niekoľko neúspešných útočných akcií v oblastiach obcí Berchivka, Bachmut, Zalizňanske, Ivanivske, Časiv Jar, Dylijivka a Vasylivka," uvádza vo svojom rannom zhrnutí bojov za uplynulý deň ukrajinský generálny štáb.

Berchovka sa nachádza niekoľko kilometrov od východukrajinského Bachmutu, o ktorý ukrajinskí obrancovia a ruské invázne sily zvádzajú ťažké boje. Wagnerova skupina a ruská armáda sa Bachmut snaží dobyť už pol roka, poznamenala agentúra AFP. Ruské sily sa niekoľko posledných týždňov pokúšajú obkľúčiť toto mesto a podarilo sa im odrezať niekoľko dôležitých zásobovacích trás pre ukrajinské jednotky, podotkla AFP.

Bachmut má podľa nej spornú strategickú dôležitosť, kvôli dĺžke bojov a veľkým stratám na oboch stranách však podľa nej získal veľký symbolický význam.

"Ruská federácia už rok pokračuje v plnej ozbrojenej agresii proti Ukrajine. V súčasnej dobe zameriava svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarsku," poznamenalo velenie ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň podľa neho ukrajinskí obrancovia odrazili v týchto miestach asi 100 ruských útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok