Madrid dodá Ukrajine až desať tankov Leopard 2, povedal španielsky premiér v Kyjeve

TA3 ČTK
23.2.2023 17:41

Španielsko dodá Ukrajine šesť tankov a Leopard 2A4 a v čo najkratšom čase tento počet navýši na desať. Prvé stroje budú odoslané po dokončení výcviku ukrajinských vojakov. Podľa serveru RBK-Ukrajina to pri návšteve Kyjeva povedal španielsky premiér Pedro Sánchez.

Madrid dodá Ukrajine až desať tankov Leopard 2, povedal španielsky premiér v Kyjeve
TASR/AP

"Španielsko poskytne šesť tankov Leopard 2A4. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch zvýšime tento počet na desať. Túto pomoc poskytneme čo najskôr," povedal Sánchez po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Okrem toho už teraz cvičíme ukrajinských vojakov na našich leopardoch. Prvá časť bojovníkov je už v Španielsku a absolvuje tento špeciálny výcvik. Naším cieľom je zladiť časovo odovzdanie leopardov s dokončením výcviku ukrajinských vojakov," dodal predseda španielskej vlády.

Nemecko v januári po nátlaku spojencov sľúbilo, že Ukrajine dodá modernejšie tanky Leopard 2 a povolilo, aby tieto stroje nemeckej výroby odovzdali Kyjevu aj iné krajiny. Podľa agentúry EFE má španielska armáda 347 tankov Leopard. Zhruba 110 z nich sú staršie verzie Leopard 2A4 a 239 potom modernejšie verzie 2E.

Sánchez podľa agentúry Interfax-Ukrajina tiež uviedol, že Španielsko bude pokračovať v poskytovaní lekárskej starostlivosti Ukrajincom, ktorí utrpeli zranenie v dôsledku vojnových operácií. Ponúkol tiež, že jeho krajina bude školiť ukrajinských lekárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok