Orbán vyzval členov frakcie Fideszu, aby ratifikovali vstup Švédska a Fínska do NATO

ta3 TASR
23.2.2023 17:18

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyzval vo štvrtok parlamentnú frakciu vládnych strán Fidesz a KDNP, aby v zákonodarnom zbore schválili ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Informoval server Index.hu.

Vstup do NATO: Turecko bude v stredu rokovať s Fínskom a so Švédskom
TASR/AP

Členovia frakcie Fideszu podľa slov jej predsedu Mátého Kocsisa síce kritizujú nepodložené obviňovania Maďarska zo strany týchto severských krajín a oficiálne rozhodnutie frakcie o tom, či podporia ratifikáciu, nepadlo, je však iba malá šanca, že za ňu nezahlasujú. Predseda frakcie KDNP István Simicskó potvrdil, že táto frakcia bude hlasovať za prijatie Švédska a Fínska do NATO, avšak - ako povedal - medzi poslancami KDNP existujú obavy, že rozšírenie NATO o tieto krajiny spôsobí eskaláciu napätia.

Rokovanie o vládnom návrhu rozšírenia NATO zaradia na program maďarského parlamentu v tretí deň jarnej schôdze koncom februára. Hlasovanie bude nasledujúci týždeň, teda začiatkom marca. Maďarsko je poslednou členskou krajinou Európskej únie, ktorá ešte neratifikovala rozšírenie NATO o dve škandinávske krajiny.

Šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi chceli britský, nemecký a francúzsky veľvyslanec odovzdať demarš s výzvou na ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Uviedla to vo štvrtok maďarská webová stránka Rádia Slobodná Európa, podľa ktorej sa diplomati koncom roka a v uplynulých dňoch márne pokúšali stretnúť s maďarským ministrom zahraničných vecí.

Fínsko a Švédsko v polovici mája oficiálne požiadali o vstup do NATO pre obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Ich začlenenie do NATO doposiaľ ratifikovalo 28 z 30 členských štátov. Stále tak neurobili Maďarsko a Turecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok