Európska komisia zakázala zamestnancom používať TikTok. Obáva sa kybernetických útokov

ta3 ČTK
23.2.2023 13:50

Európska komisia zakázala svojim zamestnancom používať na služobných zariadeniach čínsku sociálnu sieť TikTok s odkazom na možnú kybernetickú hrozbu. Informoval o tom v štvrtok európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Žiadny konkrétny incident nezmienil, podľa neho ale komisia musí dbať na to, aby sa bránila kybernetickým útokom. TikTok v reakcii uviedol, že rozhodnutie EK je "pomýlené".

TikTok plánuje v Európe vybudovať dve dátové centrá, používatelia majú obavy
AP Photo/Michael Dwyer

"Komisia je odhodlaná zabezpečiť, aby jej zamestnanci boli dobre chránení pred stále častejšími kybernetickými hrozbami a incidentmi. Je preto našou povinnosťou reagovať na možné kybernetické nebezpečenstvo čo najskôr," uviedla exekutíva Únie vo vyhlásení. Breton neuviedol žiadne podrobnosti a neoznámil, či bolo rozhodnutie podmienené nejakým konkrétnym incidentom. Hovorca EK na otázku novinárov povedal, že inštitúcia nekonala pod tlakom USA a že debata o ďalších čínskych aplikáciách, ako je napríklad Wech, sa zatiaľ neviedla.

TikTok v prvom komentári povedal, že krok komisie je "pomýlený a založený na zásadnom nepochopení". "Kontaktovali sme komisiu, aby sme si všetko ujasnili a vysvetlili, ako chránime dáta 125 miliónov ľudí v EÚ, ktorí TikTok každý mesiac využívajú," citovala z vyhlásenia hovorkyňa agentúra Reuters.

Zamestnanci komisie nesmú TikTok používať na služobných zariadeniach a od 15. marca ani na tých súkromných, na ktorých majú zároveň nainštalované pracovné aplikácie, napísala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok